R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 ZANZIBAR PIZZA
Tanzania, 2 à 4 p.





voor het deeg:
250 g patentboem
1 tl zout
2 el plantaardige olie
120 ml water, indien nodig (wat) meer

voor de vulling:
450 g gehakt
1 rode ui, fijngehakt in blokjes
1 à 2 tenen knoflook, geperst
een stukje verse gember, geraspt
2 tomaten, in blokjes
roomkaas, hoeveelheid naar wens
6 volle el mayonnaise of naar wens
6 eieren, gehakt
verse chilipeper(s), fijngehakt of...
chilipoeder/chilivlokken, naar smaak

optioneel:
een saus of chutney naar keuze








Bereiding


Zeef de bloem boven een kom, voeg het zout, de olie en een halve kop water toe en roer ze met je hand dooreen tot ze een samenhangde massa vormen. Kneed de massa tot een zacht, soepel deeg (5 minuten) en verdeel dat in 6 evengrote stukken. Vorm de stukken deeg tot balletjes, giet er wat olie over en coat ze er helemaal mee. Laat de balletjes bedekt met clingfilm of onder een keukendoek 2 uur rijzen.


Bak het gehakt rul onder toevoeging van zout, peper, knoflook  en gember. Voeg de rode ui en chilipeper/poeder of vlokken aan het rul gebakken gehakt toe en bak het geheel nog 5 à 10 minuten of tot het gehakt gaar en bruin is. Laat het gehakt wat afkoelen en roer er dan de koriander door.

Leg één van de gerezen balletjes deeg op je met wat olie ingewreven  werkblad en druk het met je vingertoppen en/of de palm van je hand(en) uit tot een dunne cirkel met een doorsnede van ca 25 cm.
Schep 1/6 deel van het gehaktmengsel midden op de deegcirkel en op het gehakt achtereenvolgens 1/6 deel tomaat, een el mayonnaise en een hoeveelheid roomkaas. Maak vervolgens een holte in het midden van de vulling en breek er een ei boven. Prik de dooier door en strooi zout en peper over het ei.

Maak een paketje van het geheel door de 4 onbedekte kanten van de deegcirkel over de vulling naar het midden toe te vouwen, vgl. het vouwen van een envelop. Verzegel het pakktje door de randen op elkaar de drukken.
Herhaal deze procedure voor de rest van de deegballetjes en vulling.
Verhit wat olie in een grote koekenpan. Plaats er een of meerdere deegpakketjes tegelijk in en bak die 5 à 8 minuten aan iedere kant of tot ze goudbruin kleuren en de eieren gestold zijn.
Snijd iedere gebakken Zanzibarpizza in 4 stukken en serveer ze mét, indien gewenst, een saus of chutney.


Info


Hoe en wanneer de Zanzibarpizza ter wereld kwam is niet duidelijk maar dat de plaats van ontstaan het tot Tanzania behorende eiland Zanzibar was, is overduidelijk. Alleen de naam van de pizza zegt al genoeg of anders het Zanzibarse straatbeeld wel waaruit de pizza en de straatverkopers die haar proberen te slijten niet weg te denken zijn.

Maar is de Zanzibarpizza eigenlijk wel een pizza, een pizza in Italiaanse zin wel te verstaan? Met andere woorden: "to be or not to be a pizza", dat is de kwestie waar het hier om draait.
Het antwoord kan kort zijn: De Zanzibarpizza heeft alleen met de Italiaanse pizza gemeen dat beiden pizza worden genoemd.

Is dat erg? nee hoor want die Zanzibarpizza is een uniek produkt, een produkt dat door een verkeerde naam een verkeerde indruk maakrt.

Een uniek produkt dus, maar is het ook een goed produkt?
Niet wat maatstaven van gezondheid betreft:  vlees, mayonnaise, roomkaas, eieren zonder enige groente van betekenis op elkaar gestapeld in een in olie gebakken deegsnackpakket? Dat behoeft verder geen uitleg. Moeten we de de zanzibarpizza dan maar overslaan?
Nee, niet als je de eetcultuur van een land wilt leren kennen. Bovendien
kun je als huis- of hobbykok een gerecht bijsturen tot het acceptabel voor je is. Vandaar de toevoeging van tomaten aan dit recept. Ook zijn de mayonaisse en roomkaas tot de helft te reduceren of zelfs weg te laten maar je kunt ook gewoon voluit gaan wetende dat streetfood en overwegingen van gezondheid en goede smaak lang niet altijd de beste maatjes zijn en morgen weer weloverwogen en gezond verder gaan.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________