R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
WITVIS MET EEN SAUS VAN CITROENGRAS EN TAMARINDE
4 p., Thailand

800 g stevige witvisfilet, bijvoorbeeld tilapia (zie info)
320 g bloem
plantaardige olie voor het frituren plus 6 el extra
2 sjalotjes in dunne schijfjes
6 tenen knoflook, fijngesneden
4 stengels citroengras, fijngesneden
2 tl tamarindepuree
120 ml kippen- of groentenbouillon
2 el sojasaus
4 el tafelsuiker
2 rode spaanse pepers, diagnaal in schijfjes gesneden
4 bosuitjes in stukjes van 5 cm


Bereiding


Snijd grote filets in de lengte doormidden.

Spreid de bloem op een plat bord uit.
Haal de filets aan beide kanten door de bloem.

Verhit voldoende olie in een wok of pan om er de filets in te kunnen frituren (180 C).
Frituur de filets tot ze goudbruin zijn (afhankelijk van de dikte 6 à 8 minuten).
Schep de gefrituurde filets met een schuimspaan op een met keukenpapier bedekt bord. Doe de uitgelekte filets in een ovenbestendige schaal en zet die in een op middelhoge temperatuur voorverwarmde oven. Bereid ondertussen de saus.

Verhit op matig vuur de extra olie in een koekenpan en bak er de schijfjes sjalot, de fijgehakte knoflook en het fijngehakte citroengras in tot de sjalotjes zacht zijn en het citroengras lichtbruin kleurt (2 à 3 minuten).

Voeg de tamarinde, bouillon, sojasaus en suiker toe en roer tot de suiker is opgelost en het mengsel dik is (4 à 5 minuten).
Voeg de plakjes spaanse peper en de stukken bosui toe. Roer en laat ze een minuut meegaren.

Serveer de in de oven warm gehouden vis overgoten met de de saus.


Info


In Thailand gebruikt men voor dit recept cobia, een witte vissoort die inmiddels ook in Europa -zei het in een beperkt aantal landen en slechts met mondjesmaat- in de horeca geserveerd wordt. De particulier is voorlopig aangewezen op een andere stevige witte vissoort Tilapia is een goed alternatief.

Dit recept is oorspronkelijk geschreven voor 2 personen. Ik ga gewoonlijk uit van 4 personen en heb de hoeveelheid ingrediënten dan ook verdubbeld. Bij de knoflook en het citroengras heb ik die verdubbeling niet doorgevoerd, omdat beide ingrediënten dan naar mijn smaak te overheersend worden. Voel u echter vrij ook die ingrediënten te verdubbelen, dus op te hogen naar 12 tenen knoflook en 8 stengels citroengras).



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________