|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
WAAKYE
rijst met bonen, Ghana 200 g kidneybonen/rode bonen/zwarte ogen-bonen 200 g of wat minder langkorrelrijst zout 4 à 5 koppen water 2 plantains (optioneel) een kop gari (optioneel) verder: groente naar keuze shito gebakken vis, kip, vlees of eieren Laat de gekozen bonen een nacht wellen in een pan met ruim koud water. Breng de gewelde bonen aan de kook. Laat ze 15 minuten koken. Spoel de rijst in een vergiet. Voeg de rijst toe aan de pan met de bonen. Voeg ook meer water toe. Laat het mengsel op matige temperatuur een half uur koken of tot de bonen en de rijst beiden gaar zijn. Voeg zout naar smaak toe. Voor de gebakken plantains: Snijd de plantains in smalle schijfjes of stukjes en frituur die een minuut of 15 in hete olie. Als de gari: Meng de gari met 2 eetlepels water en serveer die bij de waakye. Serveer er een groente of groentes bij en een keuze uit gebakken vis, garnalen, vlees, kip of gekookt eieren. Er worden ook wel gehakte tomaten, curry, een magiblokje (bouillonblokje), chilipeper en wat plantaardige olie of palmolie direkt aan het kokende bonen- rijstmengsel toegevoegd. Waakye is een zeer populair Ghanees gerecht. Het wordt vaak gegeten als ontbijt en/of lunch en met diverse bijgerechten ook als diner. Waakye wordt ook veel "streetfood" verkocht. Het gerecht wordt door de UN aangeprezen omdat het kan helpen ondervoeding tegen te gaan..
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |