R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
WAAKYE

rijst met bonen, Ghana

200 g kidneybonen/rode bonen/zwarte ogen-bonen
200 g of wat minder langkorrelrijst
zout
4 à 5 koppen water
2 plantains (optioneel)
een kop gari (optioneel)

verder:
groente naar keuze
shito
gebakken vis, kip, vlees of eieren


bereiding


Laat de gekozen bonen een nacht wellen in een pan met ruim koud water.

Breng de gewelde bonen aan de kook. Laat ze 15 minuten koken.

Spoel de rijst in een vergiet. Voeg de rijst toe aan de pan met de bonen.
Voeg ook meer water toe.

Laat het mengsel op matige temperatuur een half uur koken of tot de bonen en de rijst beiden gaar zijn.

Voeg zout naar smaak toe.

Voor de gebakken plantains:
Snijd de plantains in smalle schijfjes of stukjes en frituur die een minuut of 15 in hete olie.

Als de gari:
Meng de gari met 2 eetlepels water en serveer die bij de waakye.

Serveer er een groente of groentes bij en een keuze uit gebakken vis, garnalen, vlees, kip of gekookt eieren.

Er worden ook wel gehakte tomaten, curry, een magiblokje (bouillonblokje), chilipeper en wat plantaardige olie of palmolie direkt aan het kokende bonen- rijstmengsel toegevoegd.


info


Waakye is een zeer populair Ghanees gerecht. Het wordt vaak gegeten als ontbijt en/of lunch en met diverse bijgerechten ook als diner.
Waakye wordt ook veel "streetfood" verkocht.
Het gerecht wordt door de UN aangeprezen omdat het kan helpen ondervoeding tegen te gaan..


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________