R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E 

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
VATAPÁ DE GALINHA

stoofpot met kip, 4 à 6 p., Brazilië

2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 el verse gember, fijngesneden
1 à 4 jalapeño-pepers, fijngehakt
2 koppen ontvelde verse tomaten zonder zaad
1/2 kop groene paprika, in blokjes
1/2 kop vers korianderblad, fijngehakt
3 el dendê- of palmolie
1 hele kip in 8 stukken verdeeld of 750 g kipfilet
1 kop broodkruim
het sap van 1 limoen
1/4 kop gedroogde en gemalen garnaal
1/2 kop geroosterde en gemalen pinda's, amandelen of cashewnoten
(eventueel: een halve kop pindakaas of cashewpasta)
3/4 kop kokosmelk
zout en peper


Bereiding


Doe de uien, knoflook, gember, jalapeñopepers, tomatenblokjes, paprika en koriander in de foodprocessor en pureer ze tot een een egale substantie.

Verhit op middelhoog vuur de olie in een een koekenpan en sauteer er 10 minuten het gepureerde mengsel in.

Snijd het kippenvlees in stukjes of blokjes, kruid ze met zout en peper en doe ze eveneens in de koekenpan.
Laat de kip in de saus stoven stoven tot het vlees gaar is (ca 20 minuten).

Voeg broodkruim, gemalen garnaal, geroosterde en gemalen noten of pinda's, kokosmelk en limoensap toe.
Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt.
Proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden.

Serveer vatapá de galinha op een bedje rijst.


Info


Vatapa is een Afro-Braziliaanse klassieker. Het gerecht wordt ook bereid met garnalen of vis als hoofdingrediënt. Dit recept is zowel geschikt voor de kip- als de visvariant.
Houd voor vis een kortere gaartijd aan (8 à 10 minuten).

Zie voor vatapa de camarao (garnalen-vatapa) het betreffende recept op deze site.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________