|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
kokos-kippensoep, 4 p., Thailand 200 g kipfilet, in reepjes 2 kopjes kokosmelk 2 kopjes kippenbouillon 12 schijfjes galangalwortel 1 stengel citroengras 4 kaffir limoenblaadjes (doormidden gescheurd, niet gesneden) 2 el vissaus (nam pla) 1 tl suiker 4 el limoensap 1 tl zwarte chilipasta (Nam prik pow) 4 el koriander (gescheurd) 4 a 5 groene Thaise chilipepers, geperst ca 8 kastanjechampignons, in schijfjes Bereiding Doe de bouillon in de pan en breng die aan de kook. Kneus de stengel citroengras, b.v. met een vijzel, zodat de smaak vrijkomt. Gebruik alleen het witte, onderste deel. Snijd het in stukken van 5 cm. Voeg galangal, citroengras, suiker en limoenblaadjes toe en laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de kokosmelk, chilipepers en vissaus toe. Voeg de kipreepjes en schijfjes champignon toe en laat de soep zachtjes koken tot de kip net gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg het limoensap toe en garneer de soep met korianderblad. Proef of de soep zout en zuur genoeg is. Je moet de aardse smaak van galangal kunnen proeven, een duidelijk aanwezige ziltigheid, het zoete van kokosmelk en het zure van limoen met op de achtergrond een accent van de chili. Voeg voor meer zout vissaus toe en voor meer zuur limoensap. Serveer voor een complete maaltijd jasmijnrijst en een roergebakken groente bij de soep. In sommige recepten voor Tom Kha Gai valt te lezen dat je galangal eventueel kunt vervangen door gemberwortel maar dan verliest de soep een stukje authenticiteit. Galangal is aan de buitenkant te herkennen door een meer roodbruine kleur dan gember en aan de binnenkant door het puur witte "vlees". Ga naar een Aziatisch winkel voor dit ingrediënt of bestel het via internet, b.v. bij The Asian cookshop. Tom Kha Gai smaakt ook heerlijk met garnalen of gemengde zeevruchten. Als je Tom Ka Goong (garnalen) maakt, moet je de garnalen pas een minuut voor het einde van de kooktijd toevoegen. Garnalen zijn snel gaar en garen nog door in de warme bouillon. Bij te lang meekoken worden ze taai. naar boven |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |