R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
 TOM KHA GAI
kokos-kippensoep, 4 p., Thailand

200 g kipfilet, in reepjes
2 kopjes kokosmelk
2 kopjes kippenbouillon
12 schijfjes galangalwortel
1 stengel citroengras
4 kaffir limoenblaadjes (doormidden gescheurd, niet gesneden)
2 el vissaus (nam pla)
1 tl suiker
4 el limoensap
1 tl zwarte chilipasta (Nam prik pow)
4 el koriander (gescheurd)
4 a 5 groene Thaise chilipepers, geperst
ca 8 kastanjechampignons, in schijfjes


Bereiding


Doe de bouillon in de pan en breng die aan de kook.
Kneus de stengel citroengras, b.v. met een vijzel, zodat de smaak vrijkomt. Gebruik alleen het witte, onderste deel. Snijd het in stukken van 5 cm.
Voeg galangal, citroengras, suiker en limoenblaadjes toe en laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken.
Voeg na 5 minuten de kokosmelk, chilipepers en vissaus toe.
Voeg de kipreepjes en schijfjes champignon toe en laat de soep zachtjes koken tot de kip net gaar is.
Haal de pan van het vuur, voeg het limoensap toe en garneer de soep met korianderblad.
Proef of de soep zout en zuur genoeg is. Je moet de aardse smaak van galangal kunnen proeven, een duidelijk aanwezige ziltigheid, het zoete van kokosmelk en het zure van limoen met op de achtergrond een accent van de chili.
Voeg voor meer zout vissaus toe en voor meer zuur limoensap.
Serveer voor een complete maaltijd jasmijnrijst en een roergebakken groente bij de soep.

Info


In sommige recepten voor Tom Kha Gai valt te lezen dat je galangal eventueel kunt vervangen door gemberwortel maar dan verliest de soep een stukje authenticiteit. Galangal is aan de buitenkant te herkennen door een meer roodbruine kleur dan gember en aan de binnenkant door het puur witte "vlees".
Ga naar een Aziatisch winkel voor dit ingrediënt of bestel het via internet, b.v. bij The Asian cookshop.

Tom Kha Gai smaakt ook heerlijk met garnalen of gemengde zeevruchten.
Als je Tom Ka Goong (garnalen) maakt, moet je de garnalen pas een minuut voor het einde van de kooktijd toevoegen. Garnalen zijn snel gaar en garen nog door in de warme bouillon. Bij te lang meekoken worden ze taai.





naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________