R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E
kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
TARTE À L'ÉPOISSES
kaastaart, Frankrijk





250 g bloem
5 g zout
125 g boter in kleine stukjes gesneden
5 cl water
1 eigeel
1 epoisses-kaasje (250 g)
1 appel
100 g gekookte ham
3 eieren
50 cl room






Bereiding


Doe de bloem, het zout, de stukjes boter en het eigeel in een kom en meng ze.

Voeg 5 cl water toe en kneed tot het deeg een samenhangend geheel is. Kneed niet langer dan nodig.
Maak een bol van het deeg en wikkel die in plastic folie. Laat het deeg een 1/2 uur in de koelkast rusten.

Snijd een gewassen, ongeschilde appel in blokjes.
Snijd de gekookte ham in stukjes.
Klop in een kom 3 eieren los.
Voeg 50 g room  en een snuf nootmuskaat toe en meng ze met de eieren.

Verwam de oven voorop 180 C.

Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm (bodem plus rand) mee.
Prik met een vork op meerdere plaatsen het deeg door.

Verdeel de stukjes appel en de stukjes ham gelijkmatig over het deeg.
Verdeel de kaas over de ham-appellaag.
Giet er tenslotte het ei-crème mengsel over.

Zet de taart in de voorverwarmde oven en stel de baktijd in op 30 minuten.


Info


Epoisses is een koemelk-kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere keren gewassen met Marc (een distillaat van vergiste restanten van uitgeperste druiven), waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het kaas smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is.
Een rijpe epoisses loopt direct na het aansnijden uit. De kaas in afgepaste blokjes snijden, is dan ook lastig. Naast een (kaas)mesje kan ook een lepeltje voor het verdelen handig zijn. 




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________