|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
SURINAAMSE PINDASAUS
4 p.,
Suriname
300 g pindakaas of zoute pinda's 2 teentjes knoflook, grof gehakt 1 madame jeanette, zaad verwijderd (zie info) of... 1 rode chilipeper, zaad verwijderd, grof gehakt een stukje (ca 2 1/2 cm) verse gember, grof gesneden 1 sjalot, grof gehakt 1 tl laos (optioneel) 3 el ketjap manis of meer naar smaak 1 à 2 tl bruine basterdsuiker/rietsuiker 1 el azijn of meer naar smaak 1/4 tl zwarte peper zout naar smaak warm water Bereiding Doe de sjalot, gember, rode peper, knoflook én een scheut zonnebloemolie in de blender en blend ze tot een egale pasta. Verhit een steelpan en fruit er op matige temperatuur de pasta in (ca 5 minuten). Voeg halverwege de laos en peper toe. Verhoog de temperatuur, voeg de pindakaas toe en als die zacht smeuïg geworden is de ketjap, de azijn, de suiker, wat zout en een deel warm water. Roer tot de ingrediënten een egaal geheel vormen. Voeg vervolgens -blijf roeren- zoveel warm water toe als nodig is voor een goede consistentie van de saus: tamelijk dik maar maar redelijk vloeibaar. Wie voor de "real thing" wil gaan, maakt zijn of haar satésaus met pinda's in plaats van pindakaas maar ik zou dat alleen maar doen als je over een hakmolentje of wat voor Wil je het ijs wat authentieker bereiden, laat dan het blikje kokosmelk achterwege en rasp in plaats daarvan 200 g verse kokos, die je in een koekenpan licht geelbruin roostert, daarna in een pannetje hete melk laat pruttelen tot het al zijn smaak heeft afgegeven en vervolgens met een schuimspaan uit de "infused" melk wordt gevist, melk die de kokosmelk uit blik vervangt...... Die bereiding ga ik ook zeker nog eens uit proberen. maar voor nu ben ik volkomen tevreden met deze relaxte Antilliaanse manier van kokosijsbereiding. apparaat ook beschikt dat die de pinda's echt fijn kan malen, tenzij je van satésaus houd met grove stukken pinda's erin, of bereid bent alle benodige pinda's met een stamper fijn te vijzelen. Kies anders gewoon voor een goede kwaliteit pindakaas, ook dan zal deze breed inzetbare Surinaams-Javaanse pindasaus (bij saté, petjil, baka bana, gado gado, Surinaamse bami enzovoorts), niet te versmaden zijn.. Wie niet bang is voor Madame Jeanette kan de "gewone" rode chilipeper links laten liggen en met háár een culinaire hand aangaan, met dien verstande dat je haar heel laat en zonder welke beschadiging dan ook samen met de ketjap en overige ingrediënten toevoegt. Verwaarloos je haar en roer je haar in je nonchalante stoerheid stuk, dan zal ze zich in al haar verzengende hitte tegen je keren en ben jij de pineut die op zijn verbrande blaren moet zitten. Kortom, kies alleen voor madame jeanette, als je weet waar je aan begint en weet wat je eet.. Deze hete peper moet bijtijds uit de saus genomen worden en worden weggedaan. Regelmatig proeven dus en de peper verwijderen zodra de saus heet genoeg is naar je smaak. Mocht jij of een tafelgenoot overgevoelig zijn voor pepers, of het nu madame jeanette betreft of een "gewone" rode chilipeper, laat die dan achterwege en gebruik sambal (badjak) om er een (matig)pittige saus van te maken. Sambal is makkelijker te doseren. Zet een kommetje sambal op tafel voor hen die wat al wat meer durven. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |