|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
SURINAAMSE PETJEL
4 p., Suriname 300 g kouseband/sperziebonen) 250 g taugé 300 g witte kool/spitskool dagoeblad (waterspinazie): indien verkrijgbaar (eventueel) plakjes komkommer verder: 1 zakje gedroogde petjelsaus (toko /supermarkt) of.. zelf bereide petjelsaus voor petjelsaus: een hoeveelheid geroosterde pinda's gedroogde peper(s)/pepervlokken naar smaak 3 tenen knoflook 1/2 tl trassie een stukje kentjur (2 kubieke cm) 2 el gula djawa of bruine basterdsuiker 3 el tamarindesap 1 tl zout of meer naar smaak optioneel: kroepoek hardgekookte eieren gebakken tahu, in stukjes Bereiding Bereid eerst de petjelsaus. Rooster de pinda's en doe ze vervolgens in de blender samen met de overige ingrediënten voor de saus. Blend de ingrediënten tot een nagenoeg egale pasta. Leng deze pasta met heet water aan vlak voordat je de saus gaat serveren. Snijd de kousenband of sperziebonen in stukjes van ca 4 centimeter en was ze. Schaaf de kool of snijd die in smalle reepjes. Spoel de taugé en laat die uitlekken. Snijd of schaaf de komkommer in plakjes (optioneel). Kook de stukjes kousenband of sperzieboon beetgaar. Kook ook de reepjes kool beetgaar. Doe de taugé in een vergiet en giet er kokend water over. Voor petjel moeten de verschillende soorten groente nog knapperig zijn en een zekere bite hebben. Ze mogen wel afkoelen. Schik de kousenband, witte kool of spitskool en taugé op een bord en schenk er de pindasaus overheen. Geef er wat kroepoek en/of hardgekookte partjes ei en/of blokjes gebakken tahu bij. Een vast onderdeel van Surinaamse petjel is dagoeblad ofwel waterspiazie maar dat is hier amper of zo goed als niet verkrijgbaar, waarschijnlijk de reden waarom het in diverse petjelrecepten niet als ingrediënt opgenomen is. In diverse petjelrecepten is er sprake van pinda- of satésaus in plaats van petjelsaus maar petjel heeft een eigen specifieke smaak met name door de kentjur (een wortelstok behorend tot de gemberfamile) die het bevat. Die smaak schijnt niet door iedereen gewaardeerd te worden en dat zou de reden kunnen zijn waarom er nogal eens voor "klassieke" pindasaus gekozen wordt. Gewoon proberen die onvervalste petjelsaus en kijken wat je ervan vindt. naar boven |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |