R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SURINAAMSE MASALA

Surinaamse kruiden/specerijenmelange

4 delen kurkuma
3 delen korianderzaad
2 delen komijnzaad
2 delen mosterdzaad
1 deel nigellazaad
1 1/2 deel fenegriek
1/2 deel ajwain
1/4 deel peperkorrels

Bereiding

Van de hier genoemde kruiden/specerijen heb de hele zaden nodig met uitzondering van kurkuma (een wortelstok) die in gemalen vorm wordt toegevoegd.

Houd voor één of een paar gerechten met masala een theelepel als eenheid aan (dus 3 theelepels korianderzaad, 2 theelepels komijnzaad, enzovoorts) en houd voor meedere gerechten met massala of voor het in huis hebben van voorraadje masala een eetlepel als eenheid aan (dus 3 eetlepels korianderzaad, 2 eetlepels komijnzaad, enzovoorts).i

Doe de zaden (koriander t/m peper) in de juiste verhouding in een kommetje en meng ze.

Verhit op matige temperatuur een koekenpan en rooster er het mengsel  zaden goudbruin is. Houd de temperatuur laag en roer regelmatig om verbranding van de zaden te voorkomen.

Laat de zaden wat afkoelen en maal ze vervolgens fijn. Een oude koffiemolen of een moderne variant daarvan leent zich hier het beste voor. Het geroosterde mengsel met de hand vijzelen is tijdrovend maar kan natuurlijk ook altijd nog.

Bewaar masala die je niet direkt nodig hebt in een gesloten verpakking op een plaats met weing licht.


Info


Het kruiden-specerijenmengsel masala is vanuit India met Hindoestanen 
mee naar Suriname gekomen. Daar onderging het recept aanpassingen die het tot een specifiek Surinaamse melange maakten. Vervang Surinaamse masala dan ook niet door de misschien bekendere garam masala ofwel de oudere Indiase versie.

Ajwain, waarvan de smaak wel beschreven wordt als tijm en oregano met een peperige ondertoon, wordt in de Nederlandse keuken weinig gebruikt in tegenstelling tot de Indiase keuken. Niettemin is het vandaag de dag hier ook wel in supermarkten verkrijgbaar. Via webwinkels is er al helemaal gemakkelijk aan te komen. Mocht het toch niet lukken dan is het eventueel te vervangen door tijm, hoewel die minder scherp en minder bitter is.

Nigellazaad  kom je ook wel tegen als zwarte komijn.
 



naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________