R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
STIFADO
rundvleesstoofschotel, 6 p., Griekenland

reeks 515 (141K)



1 kilo kleine uien of sjalotjes
1 kopje fijngesneden peterselie
1 glas (of meer) rode wijn
(eventueel) 2 el rode wijnazijn
1 kilo mager rundvlees
3 flinke tomaten
1 kop extra vergine olijfolie
3 grote uien
4 à 6 teentjes knoflook
1 blokje runderbouillon
zout en peper
1 el gedroogde rozemarijn (of 3 takjes verse rozemarijn)
½ tot 1 heel kaneelstokje
3 kruidnagels
3 laurierblaadjes
1 tl gemalen nootmuskaat


Bereiding


Pel de uien. Laat de kleine uien of sjalotjes heel. Snijd de 3 grote uien in stukjes.
Plet de knoflooktenen, snijd de tomaten in stukken en knip de peterselie fijn.
Snijd het vlees in blokjes.

Doe de helft van de olijfolie in een braadpan en verhit die. Bak er het vlees en de gesnipperde uien in aan.
Voeg de knoflook toe, vervolgens de tomaten en de kruiden en specerijen (rozemarijn, kaneel, kruidnagels, laurierblad en nootmuskaat).
Giet de wijn bij het vlees en voeg het (verkruimelde) bouillonblokje toe. Laat het geheel op temperatuur komen.
Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het vlees 1 uur lang sudderen. Controleer een paar keer of er wijn respectievelijk water moet worden toegevoegd.

Doe de resterende olijfolie in een pan en bak daarin de kleine uien of sjalotjes aan. Voeg ze vervolgens aan de pan met het vlees toe.
Doe het deksel weer op de pan en laat het gerecht opnieuw een uur sudderen.
Voeg tegen het einde van de stooftijd de peterselie toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Serveer aardappels (geroosterd, gebakken of gefrituurd) en/óf knapperig brood bij stifado.



reeks 515 (141K)


Info


In verschillende stifado-recepten kom je naast rode wijn ook rode wijnazijn tegen. Voeg die indien gewenst toe

Stifado kan behalve op het fornuis ook prima in de oven garen (120 C).
In Griekenland wordt de pan met stifado midden op tafel gezet, waarna ieder een portie voor zichzelf opschept. Een flinke schaal brood op tafel zorgt ervoor dat er niets van de heerlijke saus verloren gaat.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________