R  E  C  E  P  T  E  N  G  A L  E  R  I E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SOTO AJAM
hoofdgerecht, 4 à 6 p., Indonesië





voor de bouillon:
1 kip in stukken verdeeld
1 teen knoflook, doormidden gesneden
1 stukje verse gember, grof geraspt
4 daun salamblaadjes
4 djerek purutblaadjes
2 à 3 stengels gekneusde sereh (citroengras)
zout en zwarte peper

voor de boemboe:
2 uien, fijngesneden
2 à 3 tenen knoflook, geperst
3 à 5 kemirienoten, geroosterd en geraspt
1 el gemalen ketoembar (koriander)
4 cm verse gember, geraspt
4 cm verse laos, geraspt
1 el gemalen koenjit (kurkuma)
1 1/2 tl sambak oelek
optioneel:
1 el dinten (komijn)
1 tl of meer trassi (garnalenpasta)

verder:
eieren (1 per persoon)
sperziebonen
taugé
rijst of rijstnoedels
gefrituurde uitjes
schijfjes gekookte aardappel


Bereiding


Doe de kip in een soeppan en vul die met zoveel water (ca 2 liter) dat de kip er net mee bedekt wordt.

Voeg een doormidden gesneden teen knoflook, een stukje grof gesneden verse gember, een paar gekneusde stengels sereh, 4 daun salam-blaadjes en 4 blaadjes djerek purut toe en breng het water aan de kook.
Draai meteen daarop het vuur laag een laat de soep met het deksel op de pan een paar uur trekken.

Ondertussen:
Kook de eieren hard (8 à 10 minuten).
Maak de sperziebonen schoon en kook ze beetgaar.
Kook (optioneel) een paar aardappels en snijd ze in schijfjes
Kook een portie rijst.
Doe de eieren, sperziebonen, aardapelschijfjes en rijst in aparte kommetjes of schaaltjes.
Zorg ook voor een schaaltje met gefrituurde uitjes.
De rijstnoedels kun je pas vlak voor het op tafel zetten van de soep  bereiden: ze moeten een paar minuten wellen in kokend wate.
De taugé moet op het laatste moment even ondergedompeld worden in kokend water. Doe de rijstnoedels en taugé eveneens in (aparte) schaaltjes.
 
Verhit 1 eetlepel olie in een loekenpan en bak er de gesnipperde uien, de geperste knoflook, de geraspte gember en de geraspte laos in tot de stukjes ui glazig zijn en de geuren zijn losgekomen.
Voeg de geraspte kemirienoten, de ketoembar, de koenjit, sambal oelek en (optioneel) de komijn en (optioneel) de trassie toe. Bak ze een paar minuten mee.

Neem de kipdelen uit de pan en giet de bouillon bij de boemboe in de andere pan en laat het geheel zachtjes verder koken.

Laat het kippenvlees afkoelen en pluk het vervolgens in kleine stukken.
Doe de stukjes kip in een schaaltje of kommetje en zet het kommetje samen met de andere kommetjes op tafel.

Laat ieder naar eigen smaak een hoeveelheid "bijgerechtjes" op zijn of haar bord scheppen en daar vervolgens een hoeveelheid hete bouillon over schenken.


Info













naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________