![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| hoofdgerecht, 4 à 6 p., Indonesië ![]() voor de bouillon: 1 kip in stukken verdeeld 1 teen knoflook, doormidden gesneden 1 stukje verse gember, grof geraspt 4 daun salamblaadjes 4 djerek purutblaadjes 2 à 3 stengels gekneusde sereh (citroengras) zout en zwarte peper voor de boemboe: 2 uien, fijngesneden 2 à 3 tenen knoflook, geperst 3 à 5 kemirienoten, geroosterd en geraspt 1 el gemalen ketoembar (koriander) 4 cm verse gember, geraspt 4 cm verse laos, geraspt 1 el gemalen koenjit (kurkuma) 1 1/2 tl sambak oelek optioneel: 1 el dinten (komijn) 1 tl of meer trassi (garnalenpasta) verder: eieren (1 per persoon) sperziebonen taugé rijst of rijstnoedels gefrituurde uitjes schijfjes gekookte aardappel Bereiding Doe de kip in een soeppan en vul die met zoveel water (ca 2 liter) dat de kip er net mee bedekt wordt. Voeg een doormidden gesneden teen knoflook, een stukje grof gesneden verse gember, een paar gekneusde stengels sereh, 4 daun salam-blaadjes en 4 blaadjes djerek purut toe en breng het water aan de kook. Draai meteen daarop het vuur laag een laat de soep met het deksel op de pan een paar uur trekken. Ondertussen: Kook de eieren hard (8 à 10 minuten). Maak de sperziebonen schoon en kook ze beetgaar. Kook (optioneel) een paar aardappels en snijd ze in schijfjes Kook een portie rijst. Doe de eieren, sperziebonen, aardapelschijfjes en rijst in aparte kommetjes of schaaltjes. Zorg ook voor een schaaltje met gefrituurde uitjes. De rijstnoedels kun je pas vlak voor het op tafel zetten van de soep bereiden: ze moeten een paar minuten wellen in kokend wate. De taugé moet op het laatste moment even ondergedompeld worden in kokend water. Doe de rijstnoedels en taugé eveneens in (aparte) schaaltjes. Verhit 1 eetlepel olie in een loekenpan en bak er de gesnipperde uien, de geperste knoflook, de geraspte gember en de geraspte laos in tot de stukjes ui glazig zijn en de geuren zijn losgekomen. Voeg de geraspte kemirienoten, de ketoembar, de koenjit, sambal oelek en (optioneel) de komijn en (optioneel) de trassie toe. Bak ze een paar minuten mee. Neem de kipdelen uit de pan en giet de bouillon bij de boemboe in de andere pan en laat het geheel zachtjes verder koken. Laat het kippenvlees afkoelen en pluk het vervolgens in kleine stukken. Doe de stukjes kip in een schaaltje of kommetje en zet het kommetje samen met de andere kommetjes op tafel. Laat ieder naar eigen smaak een hoeveelheid "bijgerechtjes" op zijn of haar bord scheppen en daar vervolgens een hoeveelheid hete bouillon over schenken. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |