R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SOLOTKIY KALACH

zoet brood met met citroenglazuur, Oekraïne





1 el droge gist
1 tl suiker
1/4 tl gemberpoeder
1/4 kop warm water

2 eieren
1 ei, gesplitst
6 el suiker
1/2 kop boter
1 kop melk
1/2 tl zout
2 tl geraspte citroenschil
4 1/2 à 5 koppen tarwebloem

optioneel:
1/2 kop blonde rozijnen

voor de citroenglazuurlaagje:
1 kop gezeefde poedersuiker
2 tl citroensap
2 à 4 tl melk


bereiding

Giet het water in een kommetje en voeg er de gist, suiker en gemberpoeder aan toe. Terzijde zetten.
Klop in een grote mengkom  de eieren en de eidooier los.
Klop er de suiker door.
Doe de melk en de boter in een pannetje en laat de boter smelten. Voeg het mengel aan het ei-suikermengsel toe.
Voeg het zout, de geraspte citroenschil en het gistmengsel toe en meng alles goed.
Voeg geleidelijk genoeg bloem toe om een zacht deeg te kunnen vormen.
Voeg de rozijnen aan het deeg toe (optioneel).

Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot het soepel en elastisch is (ca 5 minuten). Het deeg moet net onder de oppervlakte kleine blaasjes vertonen, een teken dat het genoeg gekneed is.

Maak een bol van het deeg en doe die in een met wat boter ingevette kom. Draai het deeg even rond zodat het aan alle kanten met de boter in contact komt.
Bedek de kom deeg met een keukendoek. Laat het deeg op een warme plaats in volume verdubbelen. Ga uit van zo'n 1 1/2 uur.

Neem het deeg uit de kom en kneed het op je met bloem bestrooide werkblad even licht door.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
Verdeel 1 stuk in 4 stukken en vorm er draden van van 45 centimeter lengte.
Vlecht de 4 draden als volgt: leg de draden naast elkaar op een vel ingevet bakpapier en knijp de uiteindes aan één kant samen. We nummeren de draden van links naar rechts als 1, 2, 3, 4.
Haal de 4e draad over de 3e draad, onder de 2 draad en over de 1e draad. naar links. Herhaal dit tot je aan het einde van de draden gekomen bent.
let op! Begin steeds met de draad die rechts is komen te liggen, de ddaad dus die positie 4 inneemt.
Knij de uiteindes samen  en vouw de "knoop" zoveel mogelijk onder de vlecht. Vouw ook de "beginknoop" onder de vlecht.

Verdeel het resterende stuk deeg in 3 stukken. Leg 1 stuk terzijde.
Maak van de 2 stukken 3 draden van 40 centimeter lanng en vlecht ze. Vouw de knopen weer onder de vlecht. Leg deze vlecht in de lengte op het midden van de reeds gemaakte grotere 4 delige vlecht.

Maak van het overgbleven stuk deeg 2 draden van ieder 35 centimeter. Draai de draden om elkaar en leg ze in de lengte op het midden van de 3 delige vlecht.
Steek op diverse plaatsen lange houten prikkers door de vlechten zodat ze zo goed mogelijk op het plaats blijven.
Laat het brood op een warme plaats narijzen tot het in volume verdubbeld is (ga uit van 45 minuten).

Klop het eiwit los en bestrijk er het brood mee.
Bak het brood 40 à 45 minuten in een op 175 C voorverwarmde oven.
Bereid ondertussen de citroenglazuur. Meng de poedersuiker, het citroensap en 2 tl melk. Voeg nog 1 à 2 theelepels melk toe als de glazuur te dik is.

Neem het brood uit de oven en verdeel er hetde glazuur over.


Info





naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________