|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
varkensvlees en groente in een tamarindebouillon, soep/stew, 4 p., Filipijnen 700 g varkensvlees, in blokjes 2 tomaten, in stukjes gesneden 1 grote of 2 kleine uien, fijngesneden 4 tenen knoflook, geperst 100 g kangkong (waterspinazie, zie Info) 100 g sperziebonen 1 taro, geschild en in schijfjes gesneden (zie Info) 3 groene chilipepers, in ringetjes gesneden. tamarindepasta of -siroop, naar smaak vissaus, naar smaak 1 l water plantaardige olie optioneel: aubergines okra mierikswortel (vers en fijngesneden of uit een potje), hoeveelheid naar smaak Bereiding Verhit wat olie in een pan en sauteer er de knoflook, de ui en de tomaat een paar minuten in. Voeg de blokjes vlees toe en bak ze aan. Voeg zoveel water toe dat de blokjes vlees ermee bedekt worden. Voeg de pepers en de vissaus toe en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees op lage temperatuur 1 à 1 1/2 uur zachtjes garen. Voeg 20 minuten voor het einde van de gaartijd de schijfjes taro, de groene pepers, de sperziebonen, de tamarindepasta of -siroop en (optioneel) de mierikswortel toe. Voeg 10 minuten voor het einde van de gaartijd in stukjes gesneden aubergine en/of okra toe (optioneel). Voeg 5 minuten voor het einde van de gaartijd de waterspinazie toe. Proef of er nog vissaus toegevoegd moet worden. Laat de pan als je vissaus toevoegt nog 2 minuten op het vuur staan. Serveer de soep/stew heet. Kankung ofwel waterspinazie komt in het grootste gedeelte van de tropen voor. Met name in Zuidoost- Azië is het een populaire groente. Lang werd bladspinazie als de beste vervanger gezien, hoewel de groente meer naar paksoi smaakt. Tegenwoordig wordt kankung ook hier wel verbouwd, sommige gecultiveerde soorten gedijen zelfs in droge grond. Je kunt de groente ook zelf telen, er zijn zakjes waterspinaziezaad in de handel. De bladeren van kankung dienen er vers uit te zien en mooi groen van kleur te zijn. Verwijder harde stelen en oudere bladeren want die smaken erg bitter. De groente is (in de koelkast) maar beperkt houdbaar. Taro is een tot 2 m hoge overblijvende plant met een knolvormige, rechtopstaande wortelstok. Het is in de eerste plaats om die wortelknollen te doen. De smaak doet zowel aan aardappel als aan wortel/kastanje denken. Gepureerd smaakt taro roomachtiger als aardappel. De plant wordt gekweekt op drassige akkers. De wortels zijn hier te koop. Tamarinde. De vruchten van de tamarinde-boom zijn 7 à 20 cm lange, bruine peulvruchten. De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig citroenachtig aromatisch smakend vruchtvlees. Uit de pulp van de vruchten wordt tamarindepasta/siroop bereid.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |