R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
SINIGANG
varkensvlees en groente in een tamarindebouillon, soep/stew,
4 p., Filipijnen

700 g varkensvlees, in blokjes
2 tomaten, in stukjes gesneden
1 grote of 2 kleine uien, fijngesneden
4 tenen knoflook, geperst
100 g kangkong (waterspinazie, zie Info)
100 g sperziebonen
1 taro, geschild en in schijfjes gesneden (zie Info)
3 groene chilipepers, in ringetjes gesneden.
tamarindepasta of -siroop, naar smaak
vissaus, naar smaak
1 l water
plantaardige olie

optioneel:
aubergines
okra
mierikswortel (vers en fijngesneden of uit een potje),
hoeveelheid naar smaak


Bereiding


Verhit wat olie in een  pan en sauteer er de knoflook, de ui en de tomaat een paar minuten in.
 
Voeg de blokjes vlees toe en bak ze aan.

Voeg zoveel water toe dat de blokjes vlees ermee bedekt worden.
Voeg de pepers en de vissaus toe en breng het geheel aan de kook.

Laat het vlees op lage temperatuur 1 à 1 1/2 uur zachtjes garen.

Voeg 20 minuten voor het einde van de gaartijd de schijfjes taro, de groene pepers, de sperziebonen, de tamarindepasta of -siroop en (optioneel) de mierikswortel toe.

Voeg 10 minuten voor het einde van de gaartijd in stukjes gesneden aubergine en/of okra toe (optioneel).

Voeg 5 minuten voor het einde van de gaartijd de waterspinazie toe.

Proef of er nog vissaus toegevoegd moet worden.
Laat de pan als je vissaus toevoegt nog 2 minuten op het vuur staan.

Serveer de soep/stew heet.


Info


Kankung ofwel waterspinazie komt in het grootste gedeelte van de tropen voor. Met name in Zuidoost- Azië is het een populaire groente.

Lang werd bladspinazie als de beste vervanger gezien, hoewel de groente meer naar paksoi smaakt.
Tegenwoordig wordt kankung ook hier wel verbouwd, sommige gecultiveerde soorten gedijen zelfs in droge grond.
Je kunt de groente ook zelf telen, er zijn zakjes waterspinaziezaad in de handel.
De bladeren van kankung dienen er vers uit te zien en mooi groen van kleur te zijn. Verwijder harde stelen en oudere bladeren want die smaken erg bitter. De groente is (in de koelkast) maar beperkt houdbaar.

Taro is een tot 2 m hoge overblijvende plant met een knolvormige, rechtopstaande wortelstok. Het is in de eerste plaats om die wortelknollen te doen.
De smaak doet zowel aan aardappel als aan wortel/kastanje denken. Gepureerd smaakt taro roomachtiger als aardappel.
De plant wordt gekweekt op drassige akkers. De wortels zijn hier te koop.

Tamarinde. De vruchten van de tamarinde-boom zijn 7 à 20 cm lange, bruine peulvruchten. De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig citroenachtig aromatisch smakend vruchtvlees.
Uit de pulp van de vruchten wordt tamarindepasta/siroop bereid.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________