R   E   C   E   P   T    E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























 




Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 SHATSHUKA
gepocheerde eieren in een pikante tomatensaus, ontbijt/avondmaal,
4 à 6 p., Israël





1/4 kop olijfolie
3 jalapeños, zaad verwijderd en fijngehakt
1 kleine ui, in stukjes gesneden
5 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
1 tl gemalen komijn
1 el gemalen paprika
2 blikken tomaatblokjes van 400 g
kosher zout, naar smaak
1/2 kop feta, verkruimeld
1 el gehakte peterselie
6 eieren

verder:
warme pitabroodjes


Bereiding


Verhit op middelhoog vuur de olie in een koekenpan. Voeg de chili's en de uien toe en bak ze een minuut of zes tot ze gebruind zijn.
Voeg de knoflook, komijn en paprika toe en bak ze terwijl je roert 2 minuten mee.
Voeg de tomaatblokjes samen met een halve kop water toe.
Draai het vuur lager en laat het geheel -zo nu en dan roerend- ongeveer 15 minuten pruttelen en wat indikken.
Kruid de saus met zout.

Breek de eieren boven de pan. Verdeel ze gelijkmatig over het gerecht.
Doe het deksel op de pan en laat de eieren garen tot ze net gestold zijn.
Verkruimel de feta over de shatshuka en strooi er de peterselie over.

Serveer er pitabroodjes bij om er de saus mee op te deppen.


Info


Shatshuka ofwel "mengsel" is een gerecht van gepocheerde eieren in een saus van tomaten, chilipepers en ui, gewoonlijk gekruid met komijn.
Het gerecht stamt zo goed als zeker uit Tunesië maar maakt evenzeer deel uit van de Libische, Algerijnse en Marokkaanse keuken.
Ook in Israël is shatshuka ("van alles door elkaar") populair. Het werd er geintroduceerd door Tunesische Joden.

Shatshuka is gelijk aan het Turkse gerecht "menemen". Mexico heeft eenzelfde soort gerecht namelijk "huevos ranchero"

Een meer substantiële vorm van shatshouka is shatshouka met eieren en gehaktballetjes.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________