|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
SAOTOSOEP
4 p.,Suriname 1 ui 1 teen knoflook 1 stengel citroengras, gekneusd een stukje (2 cm) gember, in dunne plakjes gesneden een stukje (2 cm) laos, in dunne plakjes gesneden 2 salamblaadjes 4 pimentkorrels 2 takjes selderij 4 maggiblokjes 1 1/2 l water witte peper en zout 2 el olie 3 kipfilets voor de "vulling": 1 ui 1 teen knoflook 2 aardappels (optioneel), in stukken taugé gefruite uitjes ketjap manis 4 hardgekookte eieren vermicelli of rijstnoedels Bereiding Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Neem een soeppan, verhit er een eetlepel olie in en fruit er de fijngesneden ui en geperste knoflook in. Voeg een gekneusde stengel citroengras, de plakjes laos en gember, de blaadjes salam en 1 1/2 liter warm water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de maggiblokjes, de pimentkorrels en wat zout en peper toe. Laat de maggiblokjes al roerend oplossen. Voeg de kipfilets toe. Verlaag de temperatuur en laat de bouillon zachtjes pruttelen. Neem de kipfilets uit de pan zodra ze gaar zijn en laat ze wat afkoelen. Laat de bouillon rustig verder pruttelen (30 minuten). Verdeel ondertussen de kipfilet in stukjes of plukjes en bak ze in een koekenpan in wat olie even aan. Strooi er wat zout en peper over. Schil de aardappels, als je die tenminste in de soep doet en snijd ze in staafjes van 2 1/2 cm lang en zijkanten van 1/2 cm. Bak ze samen met de vermicelli in wat olie. Snijd de ui in smalle reepjes en bak ze samen met een teentje geperste knolook goudbruin. Kook de eieren hard als je dat nog niet gedaan had en hak de bladselderij in stukjes. De finale. Vis de schijfjes gember- en laoswortel uit de saotobouillon en proef of de bouillon goed op smaak is vooral wat zout en peper betreft. Verdeel de taugé, de stukjes kipfilet, de gekookte eieren, staafjes aardappel, de vermicelli, reepjes ui, de gehakte bladselderij over 4 ruime kommen en giet er de kokende saotobouillon over. Direkt serveren. Zet wat ketjapsambal op tafel die men maar keuze aan de saotosoep kan toevoegen. Saoto soep is de Surinaamse variant van "Soto Ayam", een heldere kippensoep uit de Javaanse keuken. Javaanse migranten die naar Suriname kwamen, bleven de geliefde soep maken maar moesten dat doen met ingrediënten die daar voorradig waren.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |