R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SAOTOSOEP

4 p.,Suriname


 


1 ui
1 teen knoflook
1 stengel citroengras, gekneusd
een stukje  (2 cm) gember, in dunne plakjes gesneden
een stukje (2 cm) laos, in dunne plakjes gesneden
2 salamblaadjes
4 pimentkorrels
2 takjes selderij
4 maggiblokjes
1 1/2 l water
witte peper en zout
2 el olie
3 kipfilets

voor de "vulling":
1 ui
1 teen knoflook
2 aardappels (optioneel), in stukken
taugé
gefruite uitjes
ketjap manis
4 hardgekookte eieren
vermicelli of rijstnoedels


Bereiding

Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
Neem een soeppan, verhit er een eetlepel olie in en fruit er de fijngesneden ui en geperste knoflook in.
Voeg een gekneusde stengel citroengras, de plakjes laos en gember, de blaadjes salam en 1 1/2 liter warm water toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg de maggiblokjes, de pimentkorrels en wat zout en peper toe. Laat de maggiblokjes al roerend oplossen.

Voeg de kipfilets toe.
Verlaag de temperatuur en laat de bouillon zachtjes pruttelen. Neem de kipfilets uit de pan zodra ze gaar zijn en laat ze wat afkoelen. Laat de bouillon rustig verder pruttelen (30 minuten).

Verdeel ondertussen de kipfilet in stukjes of plukjes en bak ze in een koekenpan in wat olie even aan. Strooi er wat zout en peper over.
Schil de aardappels, als je die tenminste in de soep doet en snijd ze in staafjes van 2 1/2 cm lang en zijkanten van 1/2 cm. Bak ze samen met de vermicelli in wat olie.
Snijd de ui in smalle reepjes en bak ze samen met een teentje geperste knolook goudbruin.
Kook de eieren hard als je dat nog niet gedaan had en hak de bladselderij in stukjes.

De finale.
Vis de schijfjes gember- en laoswortel uit de saotobouillon en proef of de bouillon goed op smaak is vooral wat zout en peper betreft.
Verdeel de taugé, de stukjes kipfilet, de gekookte eieren, staafjes aardappel, de vermicelli, reepjes ui, de gehakte bladselderij over 4 ruime kommen en giet er de kokende saotobouillon over.

Direkt serveren.

Zet wat ketjapsambal op tafel die men maar keuze aan de saotosoep kan toevoegen.


Info


Saoto soep is de Surinaamse variant van "Soto Ayam", een heldere kippensoep uit de Javaanse keuken. Javaanse migranten die naar Suriname kwamen, bleven de geliefde soep maken maar moesten dat doen met ingrediënten die daar voorradig waren.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________