R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SAMOSA(S)
24 stuks, India

voor de vulling:
1 tl plantaardige olie
1 tl komijnzaad
1 tl verse gember, fijngehakt
1 tl knoflook, fijngehakt
1 tl gemalen kurkuma
1 tl cayenne
1 tl garam masala
1 tl chaat masala
1 1/2 kop gekookte en gepureerde aardappels
1/2 kop doperwten, geblancheerd
1 el versgeperst citroensap
1 tl suiker
zout, naar smaak
plantaardige olie voor het bakken

verder:
24 wonton wrappers (kant en klaar)
4 el water, voor het verzegelen

optioneel:
een chutney naar leuze
gemberchai


Bereiding


Verhit op middelhoge temperatuur de olie in een pan. Voeg het komijnzaad toe en laat het een minuut of 2 sissen en smaak afgeven.
Voeg de gember en knoflook toe en bak ze 1/2 minuut mee.
Verlaag de temperatuur en voeg kurkuma, cayennepeper, garam masala en chaat masala toe en roerbak ze kort.

Voeg de aardappelpuree en de geblancheerde erwten toe en schep ze om tot de specerijen er goed verdeeld door ogenomen zijn. Laat op lage temperatuur de smaken van de specerijen een paar minuten intrekken.

Maak een kuiltje in het aardappelpureemengsel, doe er het citroensap, de suiker en zout naar smaak in en roer tot die ze door de puree opgenomen zijn. Doe de aardappelpureevulling vervolgens in een kom en een kom en laat die volledig afkoelen.

Neem een wrapper en bevochtig de rand met een  klein beetje water.
Schep 1 el vulling op een hoek van de wrapper. Neem de er tegenover liggende hoek vast, vouw die over de vulling heen en druk de beide hoeken en vervolgens de randen samen, zodat het resultaat een gevulde en gesloten driehoek is. Op naar de volgende wrapper..... en als de hele stapel tje is opwerkt....: giet een laag olie (ca 5 cm) in een pan met zware bodem.
Kies een formaat pan waar bij de olie niet boven de panwand uitkomt en waarin zeker 2 samosa's naast elkaar kunnen liggen en zet een bord klaar met een paar lagen keukenpapier.
Verhit de olie en test de temperatuur door er een leeg wontonvel in te laten zakken. Als het zinkt en snel gaat drijven is de olie goed.

Laat een paar samosa's in de olie glijden en frituur ze aan beide kanten goudgeel (ca 2 minuten per kant). Neem ze voorzichtig met een schuimspaan uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze wat afkoelen voor ze te konsumeren.


Info


Serveer een chutney naar keuze bij samosa's, ook een kop gemberchai gaat er goed mee samen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________