R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E
kleurrijke wereldgerechten
kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
SAJOER BOONTJES
bijgerecht, 4 p., Indonesië





500 g sperziebonen
1 ui
2 tenen knoflook
een stukje verse laos, geraspt of 1 tl gemalen laos (galangal)
een stukje verse gember of 1 tl gemalen gember (djahé)
2 el santen
500 ml bouillon
1 verse rode peper
1 flinke tl sambal oelek
1/2 tl trassie
1 el gula djawa (palmsuiker), eventueel bruine basterdsuiker
2 blaadjes daun salam (zie info)
1 limoenblaadje (djeroek poeroet) (zie info)
scheutje limoen- of citroensap
plantaardige olie


Bereiding


Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in 2 stukken.
Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
Maak een stukje gember en laos schoon en rasp ze.
Snijd de peper overlangs door en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.

Verhit wat olie in een pan en bak er de stukjes ui glazig in. Roer regelmatig.
Voeg de knoflook toe en bak die een minuutje mee.

Voeg de geraspte of gemalen gember en laos toe en bak ze mee.

Voeg na 3 à 4 minuten de reepjes peper, de daun salam en de djeroek poeroet toe.

Voeg na een paar minuten de sambal, trassi, palmsuiker en de bouillon toe.
Voeg als de bouillon op temperatuur is de boontjes toe.
Laat het geheel op laag vuur pruttelen tot de boontjes beetgaar zijn. 

Voeg tenslotte de santen toe en laat die al roerend oplossen.


Info


Daun salam blad kan in gerechten meegestoofd worden als smaakmaker.
Je zou daarvoor eigenlijk over vers blad moeten kunnen beschikken. Gedroogd blad heeft vrijwel geen smaak meer. Ingevroren blad houdt zich beter en is dan ook te prefereren boven gedroogd blad.

Hetzelfde geldt in feite voor djeroek poeroet, reden waarom beide soorten blad nogal eens uit een gerecht weggelaten worden. Goede vervangers zijn er niet.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________