![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| bijgerecht, 4 p., Indonesië ![]() 500 g sperziebonen 1 ui 2 tenen knoflook een stukje verse laos, geraspt of 1 tl gemalen laos (galangal) een stukje verse gember of 1 tl gemalen gember (djahé) 2 el santen 500 ml bouillon 1 verse rode peper 1 flinke tl sambal oelek 1/2 tl trassie 1 el gula djawa (palmsuiker), eventueel bruine basterdsuiker 2 blaadjes daun salam (zie info) 1 limoenblaadje (djeroek poeroet) (zie info) scheutje limoen- of citroensap plantaardige olie Bereiding Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in 2 stukken. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Maak een stukje gember en laos schoon en rasp ze. Snijd de peper overlangs door en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Verhit wat olie in een pan en bak er de stukjes ui glazig in. Roer regelmatig. Voeg de knoflook toe en bak die een minuutje mee. Voeg de geraspte of gemalen gember en laos toe en bak ze mee. Voeg na 3 à 4 minuten de reepjes peper, de daun salam en de djeroek poeroet toe. Voeg na een paar minuten de sambal, trassi, palmsuiker en de bouillon toe. Voeg als de bouillon op temperatuur is de boontjes toe. Laat het geheel op laag vuur pruttelen tot de boontjes beetgaar zijn. Voeg tenslotte de santen toe en laat die al roerend oplossen. Daun salam blad kan in gerechten meegestoofd worden als smaakmaker. Je zou daarvoor eigenlijk over vers blad moeten kunnen beschikken. Gedroogd blad heeft vrijwel geen smaak meer. Ingevroren blad houdt zich beter en is dan ook te prefereren boven gedroogd blad. Hetzelfde geldt in feite voor djeroek poeroet, reden waarom beide soorten blad nogal eens uit een gerecht weggelaten worden. Goede vervangers zijn er niet.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |