R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
ROTI KIP MASALA MET KOUSEBAND

4 p., Suriname





750 g kip(pendij)filet
2 middelgrote uien
2 à 2 1/2 el Surinaamse masala (zie info)
2 à 3 tenen knoflook
1 el tomatenpuree
1 madame jeanette of rode chilipeper (zie info)
zout en zwarte peper
3 maggieblokjes
2 el zonnebloemolie

optioneel:
1/2 à 1 tl komijn

verder:
6 aardappels
500 g kouseband
4 hardgekookte eieren
surinaamse roti
(kant en klaar of uit eigen keuken)


Bereiding

Klik hier voor de bereiding van Surinaamse roti.

Snijd de kip(pendij)filet in eetbare stukken.
Schil de aardappels en snijd ze eveneens in eetbare stukken.
Snijd de kousenband in stukjes van 4 centimeter.
Snijd de uien fijn en pers de knoflook.
Snijd de rode peper (niet de madame jeanette) over de lengte door, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees fijn.

Verhit 1 el olie in een wok of pan en fruit er de uien, tenen knoflook en rode peper in (3 à 4 minuten). Schuif het "trio" vervolgens de pan uit op een klaarstaand bord.

Doe de andere eetlepel olie in de pan, laat die heet worden en schroei er de blokjes kip aan alle kanten in dicht (ca 3 minuten).
Doe de uien, knoflook en rode peper terug in de pan en meng ze met de blokjes kip.
Voeg de stukken aardappel toe. Bak ze mee tot ze op temperatuur zijn en strooi dan de masala, de komijn (optioneel) en wat peper en zout over de inhoud van de pan. Schep de ingrediënten om tot ze allen gelijkmatig met de masala enzovoorts bedekt zijn.

Voeg de bouillon in delen toe. De aardappels hoeven miet helemaal onder te staan. Als je een madame jeanette voor dit gerecht gebruikt i.p.v. een minder sterke rode chilipeper moet je die nu in zijn geheel toevoegen. Zorg dat de peper niet openbreekt en proef regelmatig. Verwijder madame zodra het gerecht pittig genoeg naar je smaak is.

Laat de aardappels met het deksel op de pan beetgaar worden (20 à 25 minuten).

Kook ondertussen de eieren hard (8 à 10 minuten), koel ze onder stromend koud water en pel ze.
Voeg als de aardappels beetgaar zijn de stukjes kouseband toe en laat ze met het deksel opnieuw op de pan gaar worden. Controleer de gaarheid na 15 minuten en geef ze indien nodig meer tijd. Controleer eveneens of het gerecht voldoende op smaak is wat zout en peper betreft.

Warm de rotivellen even op in een pan of de oven. Serveer ze met de kip masala, de kouseband en de hardgekookte eieren. Smakelijk!


Info


Voor dit gerecht hebt je origineel Surinaamse masala nodig, niet te verwarren met het mengsel garam masala dat karakteristiiek is voor o.a. de Indiase keuken maar een andere samenstelling heeft. Met "Nederlandse" kerrie zoals de gemiddelde supermarkt die verkoopt, raak je nog verder van huis, bij wijze van spreken dan.
Naar de toko of Surinaamse winkel dus of stel zelf het mengsel samen. Klik hier voor het recept.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________