R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
POOLSE GEHAKTBALLETJES IN PADDENSTOELENSAUS

4 p., Polen


voor de gehaktballetjes:
500 g varkens- of rundergehakt
1 ui, fijngesneden
1 ei
1/2 tl zout
1/2 tl gedroogde marjoraan
1/4 tl zwarte peper
plantaardige ollie

voor de paddenstoelensaus:
125 g gedroogde wilde paddenstoelen (zie info)
1 ui, fijngesneden
1/2 tl zout
1/4 tl zwarte peper
3 allspicebessen
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen (vers of gedroogd)
125 ml slagroom


Bereiding

 
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom, giet er 3 koppen water bij en laat ze een nacht lang wellen.

De dag erna.
Sauteer de stukjes ui in wat olie tot ze zacht en licht gekleurd zijn. Meng ze als ze wat afgekoeld zijn met de andere ingrediënten voor de gehaktballetjes.
Vorm balletjes van de gehaktmassa ter grootte van een walnoot.
Verhit wat olie in een pan en bak er de balletjes in (3 à 5 minuten per kant) of bak ze 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven (200 C.).



Snijd indien gewenst de gewelde paddenstoelen in stukjes of laat ze "gewoon" heel.
Doe de paddenstoelen plus het welwater, het zout, de zwarte peper, de allspicebessen, laurierblaadjes en jeneverbessen in een pan en plaats die op een op matige temperatuur afgestelde hittebron. Laat de inhoud van het pannetje daar onaangeroerd 1 1/2 à 2 uur op smaak komen.

Snijd ondertussen een ui fijn en sauteer de stukjes in wat olie tot ze zacht en licht gekleurd zijn. Voeg ze vervolgens aan de "saus" in het pannetje toe.
Laat die als de 1 1/2 à 2 uur om zijn wat afkoelen.

Voeg terwijl je voortdurend roert langzaam de room aan de afgekoelde saus toe. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en breng het geheel op temperatuur. Proef of er eventueel nog zout en peper toegevoegd moeten worden.

Poolse gehaktballetjes in paddenstoelensaus kunnen  gegeten worden met granen (pearl barley), zaden (boekweit), aardappels, rijst evenals brood én natuurlijk een groentegerecht.


Info


Zijn er geen wilde paddenstoelen voorhanden..... dit gerecht is ook heel smakelijk te bereiden met verse "gewone" of kastanjechampignons.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________