R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
POM

hoofdgerecht,  4 à 6 p., Suriname


1 kip
250 g zout vlees, ontzout (zie info)
1 1/2 k taya/pontajer/taro wortel (zie Info)
zout en peper, naar smaak
nootmuskaat, naar smaak
2 uien, in stukjes gesneden
3 tomaten, in stukjes gesneden
2 el tomatenpuree
2 blokjes kippenbouillon
1 madame Jeanette-peper, eventueel 1 habañero- peper
1/2 l water
6 takjes peterselie, fijngesneden
6 takjes selderij, fijngesneden
het sap van 2 sinaasappels
het sap van 2 citroenen
1 à 2 el (bruine) suiker
125 à 200 g roomboter


Bereiding

Ontzout het zout vlees (zie info).


Verdeel de kip in stukken en wrijf die in met een mengsel van nootmuskaat, zout en peper.

Verhit de boter in een pan en bak er de stukken kip en stukjes zout vlees in.

Voeg de stukjes ui, tomaat, de suiker en de tomatenpuree toe.

Voeg de bouillonblokjes, de peterselie, de bladselderij en halve liter water toe. leg er de hele madame jeanette-peper op -niet open laten gaan-  en breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht vervolgens op laag vuur stoven tot de kippenvlees nagenoeg gaar is. Voeg eventueel nog wat zout, peper en een bouiilonblokje of een deel ervan toe.

Breng de geraspte taya op smaak met het sap van van de sinaasappels en de citroenen, de suiker en de hus van de ui o.
Neem een ovenschotel en leg er een deel van de op smaak gebrachte taya in. Bedek die met het kippenvlees. Bedek de kip met de rest van de taya. Giet er de rest van jus overheen.

Verwarm de oven voor (175 C).

Leg wat klonitjes boter op de pom en zet de schaal in de voorverwarmde oven.
Stel de oventijd in op 1 uur. De pom is gaar, als die er van binnen goudgeel uitziet.

Pom kun  je eten bij rijst en een salade of op een Surinaams broodje.


Info


Taya is de wortel van een tropische plant (pontajer). Deze wortels zijn hier geraspt als diepvriesproduct te koop in Surinaamse (web)winkels.
Daar kun je ook terecht  voor zout vlees (sowtu metie/carnisa).
Dat vlees moet voor gebruik ontzout worden (kook het uit in een beetje water of laat het een half uur in koud water liggen en spoel het daarna goed af) en snijd het vervolgens in stukjes.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________