|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
POM
hoofdgerecht, 4
à 6 p.,
Suriname
1 kip 250 g zout vlees, ontzout (zie info) 1 1/2 k taya/pontajer/taro wortel (zie Info) zout en peper, naar smaak nootmuskaat, naar smaak 2 uien, in stukjes gesneden 3 tomaten, in stukjes gesneden 2 el tomatenpuree 2 blokjes kippenbouillon 1 madame Jeanette-peper, eventueel 1 habañero- peper 1/2 l water 6 takjes peterselie, fijngesneden 6 takjes selderij, fijngesneden het sap van 2 sinaasappels het sap van 2 citroenen 1 à 2 el (bruine) suiker 125 à 200 g roomboter Bereiding Ontzout het zout vlees (zie info). Verdeel de kip in stukken en wrijf die in met een mengsel van nootmuskaat, zout en peper. Verhit de boter in een pan en bak er de stukken kip en stukjes zout vlees in. Voeg de stukjes ui, tomaat, de suiker en de tomatenpuree toe. Voeg de bouillonblokjes, de peterselie, de bladselderij en halve liter water toe. leg er de hele madame jeanette-peper op -niet open laten gaan- en breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht vervolgens op laag vuur stoven tot de kippenvlees nagenoeg gaar is. Voeg eventueel nog wat zout, peper en een bouiilonblokje of een deel ervan toe. Breng de geraspte taya op smaak met het sap van van de sinaasappels en de citroenen, de suiker en de hus van de ui o. Neem een ovenschotel en leg er een deel van de op smaak gebrachte taya in. Bedek die met het kippenvlees. Bedek de kip met de rest van de taya. Giet er de rest van jus overheen. Verwarm de oven voor (175 C). Leg wat klonitjes boter op de pom en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Stel de oventijd in op 1 uur. De pom is gaar, als die er van binnen goudgeel uitziet. Pom kun je eten bij rijst en een salade of op een Surinaams broodje. Taya is de wortel van een tropische plant (pontajer). Deze wortels zijn hier geraspt als diepvriesproduct te koop in Surinaamse (web)winkels. Daar kun je ook terecht voor zout vlees (sowtu metie/carnisa). Dat vlees moet voor gebruik ontzout worden (kook het uit in een beetje water of laat het een half uur in koud water liggen en spoel het daarna goed af) en snijd het vervolgens in stukjes. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |