R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
 




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
PINAKBET
gemengde groentenstoofpot, 4 à 6 p., Filipijnen

ca 350 g aubergines (smalle variant), in stukken van 3 cm
8 à 10 okra's, onderste stukje verwijderd
5 stuks kousenband (150 a 200 g) of hetzelfde gewicht aan sperciebonen
3 tomaten, in schijfjes gesneden
 1 rode ui, fijngesneden
stukje gember (3 cm), julienne gesneden
2 of (veel) meer teentjes knoflook, geperst
1 bitter gourd (bittermeloen)
zout
3 à 4 el plantaardige olie
50 à 75 g bagoong (gezouten gefermenteerde Filipijnse garnalenpasta)
1/4 pompoen (kabocha of flespompoen)
1 dl water

verder:
gestoomde rijst

optioneel:
 bagnet (krokant gefrituurd buikspek)


Bereiding

Begin met de bereiding van bagnet. Klik hier voor het recept (optioneel).

Snijd de bittermeloen in de lengte doormidden en schraap er met een lepel de zaden uit. Snijd de beide helften overdwars in schijven en doe die in een kom. Strooi er royaal zout over om er wat van de bitterheid aan te onttrekken. Terzijde zetten. Spoel er na een half uur het zout af.

Verhit op middelhoog vuur de olie in een pan.
Sauteer er de gember, knoflook en de ui in tot ze zacht zijn (5 à 6 minuten).

Voeg er in lagen achtereenvolgend de tomaten, aubergine, okra , bittermeloen, kousenband of sperziebonen en pompoen aan toe.

Verdeel er de bangoong over.

Voeg als laatste laag (optioneel) het in stukken gesneden buikspek toe.
 
Giet er het water bij.
Zet het deksel op de pan en laat op laag vuur de groenten stoven tot ze beetgaar zijn (12 à 15 minuten).

Serveer er gestoomde rijst bij.
Doe de rijst in kommen en schep er de pinakbet op.


Info


Pinakbet is één van de meest gegeten Filipijnse gerechten, populair in alle lagen van de bevolking.. Het mag dan van origine een groentenstew zijn maar meestal komt er nog varkensvlees aan te pas. Ook garnalen kunnen er deel van uitmaken.

Pinakbet zal voor veel westerlingen wennen zijn, allereerst vanwege de bittermeloen wat beslist een "acquired taste" is. Laat die echter niet weg, als je er al aan kunt komen, want dat verandert de smaak van het gerecht te sterk. Okra is ook min of meer een "acquired taste" maar dat is geen onoverkomelijk hindernis. Dat zal voor menigeen misschien wel de bangoong zijn, als is het maar vanweg de penetrante, onaangename lucht die het verspreidt. Lukt het niet met die bangoong vervang die dan door Japanse soja, alleen als het echt niet lukt, hoor!  




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________