![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
PINAKBET
gemengde groentenstoofpot, 4 à 6 p., Filipijnen ca 350 g aubergines (smalle variant), in stukken van 3 cm 8 à 10 okra's, onderste stukje verwijderd 5 stuks kousenband (150 a 200 g) of hetzelfde gewicht aan sperciebonen 3 tomaten, in schijfjes gesneden 1 rode ui, fijngesneden stukje gember (3 cm), julienne gesneden 2 of (veel) meer teentjes knoflook, geperst 1 bitter gourd (bittermeloen) zout 3 à 4 el plantaardige olie 50 à 75 g bagoong (gezouten gefermenteerde Filipijnse garnalenpasta) 1/4 pompoen (kabocha of flespompoen) 1 dl water verder: gestoomde rijst optioneel: bagnet (krokant gefrituurd buikspek) Bereiding Begin met de bereiding van bagnet. Klik hier voor het recept (optioneel). Snijd de bittermeloen in de lengte doormidden en schraap er met een lepel de zaden uit. Snijd de beide helften overdwars in schijven en doe die in een kom. Strooi er royaal zout over om er wat van de bitterheid aan te onttrekken. Terzijde zetten. Spoel er na een half uur het zout af. Verhit op middelhoog vuur de olie in een pan. Sauteer er de gember, knoflook en de ui in tot ze zacht zijn (5 à 6 minuten). Voeg er in lagen achtereenvolgend de tomaten, aubergine, okra , bittermeloen, kousenband of sperziebonen en pompoen aan toe. Verdeel er de bangoong over. Voeg als laatste laag (optioneel) het in stukken gesneden buikspek toe. Giet er het water bij. Zet het deksel op de pan en laat op laag vuur de groenten stoven tot ze beetgaar zijn (12 à 15 minuten). Serveer er gestoomde rijst bij. Doe de rijst in kommen en schep er de pinakbet op. Pinakbet is één van de meest gegeten Filipijnse gerechten, populair in alle lagen van de bevolking.. Het mag dan van origine een groentenstew zijn maar meestal komt er nog varkensvlees aan te pas. Ook garnalen kunnen er deel van uitmaken. Pinakbet zal voor veel westerlingen wennen zijn, allereerst vanwege de bittermeloen wat beslist een "acquired taste" is. Laat die echter niet weg, als je er al aan kunt komen, want dat verandert de smaak van het gerecht te sterk. Okra is ook min of meer een "acquired taste" maar dat is geen onoverkomelijk hindernis. Dat zal voor menigeen misschien wel de bangoong zijn, als is het maar vanweg de penetrante, onaangename lucht die het verspreidt. Lukt het niet met die bangoong vervang die dan door Japanse soja, alleen als het echt niet lukt, hoor!
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |