R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten

















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
PIEROGI MET AARDAPPEL EN KAAS
30 stuks, Polen

voor de aardappel-kaasvulling:
1 el geraspte ui
2 el boter
2 koppen koude gepureerde aardappels
1 kop of meer cottage cheese
zout en peper

voor de pierogi:
2 1/2 kop bloem
1/2 tl zout
1 ei
2 tl olie
3/4 kop warm water

verder:
bacon, krokant gebakken en in stukjes gehakt
uien, in stukjes gesneden en gebruind in boter


Bereiding


Bak de uisnippers in boter tot ze zacht zijn en meng ze vervolgens met de aardappels en de kaas.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Meng in een diepe kom de bloem met het zout. Voeg het ei, de olie en het water toe.
Kneed de ingrediënten op je werkblad tot een zacht en glad deeg. Kneed niet te lang want dan wordt het deeg hard.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Laat het deeg afgedekt met een doek zeker 10 minuten rusten.

Bestuif je werkblad met bloem en rol één van de stukken deeg uit.
Snijd er rondjes uit met een keukenring of een omgekeerd glas.
Leg een rondje in de palm van je hand en schep er wat vulling op. Laat de rand vrij.
Vouw met je andere hand het rondje zodanig om dat je een halve cirkel krijgt. Druk de randen goed samen met je vingers. Ga zo verder.
Leg de pierogi op een met bloem bestoven ondergrond en bedek ze met een theedoek om uitdrogen tegen te gaan.

Breng een pan gezouten water aan de kook.
Laat met een schuimspaan steeds een paar pierogi in het kokende water zakken en kook ze 3 à 4 minuten. Ze zijn goed als ze blazen gaan vertonen.
Roer steeds voorzichtig met een houten lepel door de pan om de pierogi van elkaar gescheiden te houden en te voorkomen dat ze aan de bodem gaan plakken.
Laat de gekookte pierogi uitlekken en leg ze in een diep bord. Sprenkel er royaal gesmolten boter over zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Dek ze af en houd ze warm tot alle pierogi gekookt zijn.
Serveer de pierogi in een enkele laag in een grote schaal. Sprenkel er nog wat gesmolten boter over en garneer het geheel met de krokante bacon en de in boter gebruinde uisnippers.


Info


Pierogi zijn het nationale voedsel van Polen.
Pierogi kun je in grote hoeveelheden maken. Je kunt ze invriezen en weer verwarmen zonder kwaliteitverlies. Opgewarmde pierogi worden door velen zelfs meer geapprecieerd dan versgekookte.
Dat opwarmen kan op veschillende manieren. Je kunt de pierogi bakken in wat boter of baconvet, verwarmen in de oven of frituren.
Met pierogi kun je veel variëren.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________