R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Keniaia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
PANDESAL
broodjes, 20 of 24 stuks, Filipijnen





1/4 kop warm water
7 g droge gistkorrels
1 kop lauwwarme melk
60 g boter op kamertemperatuur
2 eieren, geklopt
1/2 kop suiker
18 g zout
950 g broodmeel plux extra
1/2 kop fijn broodkruim


Bereiding


Doe de gist, een beetje suiker en het lauwwarme water in een kommetje. Zet het terzijde en laat het ongemoeid tot het mengsel flink bubbelt (ca 10 minuten).

Meng in een grote kom de melk, boter, eieren, het zout en de rest van de suiker. Voeg het gistmengsel en het broodmeel toe en vorm een samenhangend geheel van de ingrediënten. Kneed de massa vervolgens tot een egaal en elastisch deeg (ca 10 minuten) of laat het mengen en kneden aan daarvoor geschikte keukenapparatuur over.

Verdeel het geknede deeg in stukken van 80 gram voor ca 20 broodjes of in stukken van 65 gram voor ca 24 wat kleinere broodjes en maak ze bolvormig.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat -houd daarbij een tussenruimte van 2 1/2 cm aan- en bedek ze met een lichte keukendoek. Laat de bolletjes 1 à 1 1/2 uur rijzen of tot hun volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor (175 C).

Verwijder de keukendoek, vernevel (plantenspuit) wat water over de gerezen bolletjes deeg en strooi er vervolgens het broodkruim over.

Schuif de plaat de oven in bak de bolletjes 15 à 20 minuten.

De broodjes worden vaak warm gegeten maar afgekoeld tot kamertemperatuur zijn ze evenmin te versmaden. Maar of je de verleiding zo lang kunt weerstaan valt nog te bezien......


Info


In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, smaken de broodjes (sal betekent zout) eerder zoet dan zout.

In smaak en structuur lijken ze veel op Mexicaan "bolillos" waarvan op deze site ook een recept opgenomen is.

Aan pandesal kleef de kwalificatie armeliedenbrood. De reden daarvan is dat deze broodjes, die nagenoeg in iedere Filipijnse bakkerswinkel te koop zijn, ten tijde van de revolutie het goedkope alternatief voor rijst waren.
Het broodje kent vandaag de dag tal van variaties maar het gebruikelijkst is het broodje te nuttigen bij een een kop hete koffie en het daar in te dopen.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________