R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 OLIVYE SALAT/SALADE OLIVIER
 "huzarensalade", 8 p., Rusland

350 à 400 g kipfilet, eventueel gekookte ham
3 à 4 aardappels, gekookt
3 wortels, gekookt
6 eieren, hardgekookt
3 augurken
1 zoete ui
1 kop erwten (diepvries)
1 kop mayonnaise of meer naar smaak
dille, naar smaak
zout en peper, naar smaak

optioneel:
1/2 komkommer
1/2 tl suiker


Bereiding


Kook het kippenvlees in water of kippenbouillon en laat dat vervolgens afkoelen.

Doe de ongeschilde aardappels en wortels in een ruime pan water en kook ze (ca 20 minuten). Overkook ze niet, ze moeten weliswaar gaar maar nog stevig zijn. Spoel de afgegoten aardappels en wortels direkt met koud water en laat ze verder afkoelen.
 
Doe de eieren in een pannetje, giet er zoveel water bij dat ze ermee bedekt worden en breng dat aan de kook. Kook de eieren 8 à 10 minuten. Spoel ze daarna ook met koud water.

Schil de afgekoelde aardappels en wortels en snijd ze vervolgens in tamelijk kleine blokjes van dezelfde grootte.
Snijd ook het kippenvlees, de eieren, augurken, de ui en eventueel komkommer in blokjes van dat formaat.

Doe alle gesneden ingrediënten plus de erwten in een ruime kom. Voeg zout, peper en dille naar smaak aan het mengsel toe en voor wie dat wil de suiker. Meng alle in de kom aanwezige ingrediënten.
Je kunt nu de mayonnaise door de salade werken maar je kunt dat ook vlak voor het moment doen waarop je de salade wilt presenteren.

Enkel adviezen.
Gebruik geen erwten uit blik. Die hebben nogal eens hun frisse kleur verloren en de consistentie is gewoonlijk meer papperig dan stevig.
Je kunt de augurken voor verwerking een tijdje uit laten lekken of er keukenpapier omheen draaien en vervolgens overtollig vocht uit de augurken knijpen, zodat de inmaakvloeistof niet de smaken van de andere ingrediënten overvleugelen kan.


Info

 

Olivye salat/Salad Olivieh werd gecreëerd in Rusland maar is geen Russische vinding. Het is een creatie van de Franse kok Lucien Olivier die in tsaristisch Rusland in Moskou een Frans specialiteitenrestaurant begon. Vandaar uit spreidde de salade zich uit -bij wijze van spreken dan- over aangrenzende delen van Oost-Europa tot het Aziatische Iran aan toe, waar de salade in een aangepaste versie eveneens heel populair werd.

Salade Olivier wordt meestal in een flinke hoeveelheid voor een groot gezelschap bereid, zoals met kerst, nieuwjaar, pasen en voor familiebijeenkomsten, partijtjes en dergelijke.














Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________