R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
NDAMBE
zwarte ogenbonen en zoete aardappelsoep, 4 p., Senegal

2 el kokosolie
1 grote ui, fijngehakt
zout en peper, naar smaak
8 teentjes knoflook, fijngsneden
2 fresno chili's, in smalle ringetjes
(alternatief jalapeños)
3 x blik (400 g) zwarte ogenbonen, gespoeld en uitgelekt
2 x laurierblad
450 g zoete aardappel, in blokjes
450 g pruimtomaten, pulp verwijderd, gehakt
1 kop platte peterselie, gehakt
2 el citroensap

voor erbij:
partjes citroen


Bereiding


Verhit op middelhoge temperatuur de kokosolie in een bakpan (met deksel).  Doe er de ui, 2 tl zout en 1/2 tl peper in en bak de stukjes ui tot ze licht goudbruin kleuren en zachter zijn (7 à 10 minuten).

Voeg de knoflook en chili's toe en bak ze 30 seconden mee.

Voeg de zwarte ogenbonen, de laurierblaadjes en 5 koppen water toe en breng het geheel aan de kook. Verlaag daaropvolgend de temperatuur en laat de inhoud van de pan zonder deksel zachtjes koken tot de smaken samenkomen (ca 15 minuten).

Voeg de blokjes zoete aardappel en 2 tl zout toe. Plaats het deksel op de pan, verlaag de temperatuur en laat de blokjes zoete aardappel gaar worden (10 à 15 minuten).

Neem de pan van de hittebron, voeg de gehakte tomaten, de peterselie, citroensap en zout en peper naar smaak toe en serveer de ndambe.


Info


In dit recept wordt nogal kwistig met zout omgesprongen, te kwistig naar mijn idee: 2 tl zout plus 2 tl zout plus zout naar smaak. Breng dat maar terug naar de helft, dus 1 tl zout plus 1 tl zout en proef dan of je nog meer naar smaak wlit toevoegen maar zelfs als je het zoutgehalte tot de helft terugbrengt, betreft het nog steeds een flinke hoeveelheid zout en kun je misschien beter van nog minder uitgaan.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________