![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E
R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
MIZERIA ![]() 1 grote komkomer, zaad eventueel verwijderd zout en verse peper 1/2 kop zure room 1 tl suiker 2 tl witte azijn 1 el gehakte verse dille optioneel: klein gesneden stukjes ui Bereiding Trek met een vork in de lengte strepen over de komkommer en snijd de komkommer in blokjes. Strooi royaal zout op de stukjes komkommer en doe ze in een zeef. Laat de komkommer gedurende een half uur uitlekken. Meng in een kommetje de overige ingrediënten. Dep de komkommerblokjes droog en doe ze in een middelgrote kom. Voeg de dressing toe en schep het geheel om. Voeg indien gewenst fijngesneden ui toe. Breng het geheel op smaak met zout en verse peper. Zet het gerecht in de koelkast. Laat het daar zeker een uur staan. Strooi wat extra dille over de salade voor je die serveert. Dit moet het lievelingsgerecht geweest zijn van koningin Bona Sforza, een Italiaanse prinses die de Poolse koning Sigismund I (16e eeuw) huwde. Iedere keer als de koningin komkommer at, stak de heimwee naar haar geboorteland, waar komkommers zeer algemeen waren, de kop op en begon zij te huilen, vertelt ons een oude legende. Vandaar het woord "mizeria" (in het Engelse "misery") afgeleid van het Latijnse "miseria". Het Poolse woord voor komkommers in zure room zou ook kunnen slaan op de boeren die het gerecht bedachten en geregeld aten. Zij werden door de bezittende klassen gezien als de "miserabelen". De salade zelf is niettemin alles behalve miserabel en te gebruiken bij varkensvlees, ham, kip, vis, eigenlijk zo ongeveer alles.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |