R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MEE GORENG
"gebakken noedels", hoofdgerecht, 4 p., Maleisië




300 g eiernoedels
4 el srirachasaus
het sap van 2 limoenen
3/4 kop ketjap manis
5 el lichte sojasaus
2 el zonnebloemolie
500 g kippendijen, in blokjes van 2 cm
3 tenen knoflook, gehakt
4 eieren, licht geklopt
8 x lenteui, dun gesneden
500 g bok choi, dun gesneden
250 g taugé

verder:
2 x lenteui, gehakt
krokant gebakken uien
sambal
1 rode hete peper, dun gesneden


Bereiding


Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking, giet ze af en overgiet ze daarna met koud water. Terzijde zetten.

Meng in een kom de srirachasaus, het limoensap en de sojasaus. Zet het mengsel terzijde.

Verhit op middelhoge temperatuur de olie in een wok en bak er de blokjes kip in tot ze gaar zijn (6 à 7 minuten). Roer zo nu en dan.

Voeg de knoflook toe, bak die een minuutje mee en doe dan de inhoud van de wok over op een bord. Terzijde zetten.

Verwijder een teveel aan olie in de pan en verhit de pan opnieuw. Voeg de licht geklopte eieren toe en bak ze terwijl je roert 2 minuten of tot ze bijna gestold zijn.

Voeg de lenteui, bok choy, gekookte noedels, kipblokjes en het srirachamengsel toe en sauteer, continu roerend, tot alles met de saus bedekt is en goed op temperatuur is (ca 2 minuten).
Voeg op het laatste moment de taugé toe en werk die snel door het gerecht.

Schep de mee goreng in kommen en garneer die met gebakken ui, sambal, hete peper en lenteui. Meteen serveren.


Info


"Mee goreng" , Maleisisch voor "gebakken rijst", is één van de meest populaire gebakken noedelgerechten van het land alsmede van Indonesië, Singapore en Sri lanka waar het gewoonlijk als streetfood verkocht wordt.

Niettegenstaande de populariteit is "mee goreng" een vrij jong gerecht. Het arriveerde pas in Maleisië met de stroom Chinese immigrantan aan het begin van de 20ste eeuw als een soort variant van Chow mein. Lokale aanpassingen en het gebruik van sambal en ketjap manis maakten er een eigen gerecht van.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________