R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MEDIVNYK
  honingcake, Oekraïne


450 g bloem
2 eieren
1 dl honing
200 g suiker
1 tl baksoda
70 g boter
een snuf zout

voor de zure roomlaagjes:
700 ml zure room
300 g poedersuiker

voor de topping:
walnoten, naar smaak
granaatappelzaden, naar smaak


Bereiding

Smelt de boter en de honing in een pan met dikke bodem. Laat het mengsel niet koken.
Neem de pan van de hittebron en voeg 1 tl baksoda toe. Het mengsel zal gaan bubbelen. Voeg vervolgens de snuf zout en de suiker toe en klop met een garde alles samen.

Klop met een vork 2 eieren los, voeg ze aan het honingmengsel toe en meng ze er grondig mee.
Zet de pan weer op de hittebron, verhit het mengsel op lage temperatuur en roer continu tot de suiker is opgelost. Neem de pan weer van de hittebron. Laat het mengsel iets afkoelen maar het moet warm blijven.

Zeef de bloem boven het honingmengsel en vouw die er met een spatel zo goed mogelijk door. Strooi wat bloem op je werkplek deeg en ga over op het met de handen kneden van het mengsel tot het een zacht, licht plakkerig deeg is. Voeg eventueel wat bloem toe maar niet meer dan strikt nodig is:  teveel bloem maakt de cakelaagjes hard.
Vorm een lange rol van het deeg en verdeel die in negen even grote stukjes. Vorm er balletjes van, leg ze op een met bloem bestrooid bord en bedek ze met plastic folie.

Neem een balletje deeg en rol het op een stuk bakpapier of een siliconenmat rond uit. Neem een ronde taartbakvorm van gemiddelde grootte en gebruik die als mal voor het maken van 9 ronde, evengrote deeglapjes.
Leg de taartvorm op de zojuist uitgerolde deegcirkel en snijd het deeg weg dat buiten de rand van de vorm zichtbaar is. Leg het afgesneden deeg terzijde en prik met een vork een keer of 10 het deegrondje in dat onder de taartvorm vandaan gekomen is.
Herhaal deze werkwijze voor alle overige deegballetjes.

Verwarm de oven voor (180 C).

Bak de 9 deegrondjes op met bakpapier beklede bakplaten in verschillende rondes in de voorverwamde oven tot hun bovenkant goudbruin is (5 à 7 minuten). Draai ze voor een gelijkmatige bruining een keer tijdens het bakken. Maak ze los van het bakpapier als ze hanteerbaar zijn.

Leg de gebakken cakelagen op een vlakke ondergrond - niet op elkaar - en laat ze wat afkoelen. Verwijder na een kleine 10 minuten het bakpier. Laat de cakelagen op een rooster verder afkoelen.

Leg de afgesneden stukjes deeg op een bakplaat al gebruikt vel bakpapier en bak ze ook 5 à 7 minuten. Doe ze als ze afgekoeld zijn in een plastic zak en plet ze met een deegrol tot kruim of laat de keukenmachine er niet al te fijn kruim van maken.

Maak nu ook de "frosting" door met een mixer het poedersuiker door de zure room werken.

Schep een beetje frosting op het midden van de schaal waarop je de cake wilt presenteren en leg er een gebakken cakelaag op. Spreid ca 3 eetlepels frosting uit over de cakelaag en leg er een andere cakelaag boven op. Besmeer ook die met 3 eelepels frosting. Ga zo door tot alle cakelagen met laagjes frosting er tussen op elkaar gestapeld zijn.
Bestrijk ook de zijkant van de cake met frosting, Doe dat met een spatel.
Bstrooi de bovenste met frost bestreken cakelaag en de zijkant van de cake met het deegkruim dat je als laatste gebakken hebt.

Zet de honingcake in de koelkast en laat die een paar uur lang de room opnemen.
Decoreer de hongcake voor je die presenteert met een ring walnoten aan de rand en daarbinnen een ring granaatappelzaden.
 
Infocenter

Medivnyk is in Oekraïne al generaties lang populair. Ze werd en wordt -  hoewel in minder mate dan voorheen - vooral speciaal gebakken om er feestdagen als nieuwjaar, kerst, pasen en verjaardagen mee op te luisteren. Het is dan ook niet een cake die je zomaar even tussendoor op een doordeweekse dag bakt.... Mooi, zo houd zo'n cake zijn exclusieve karakter
en blijft het een cake waar je naar uitkijkt.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________