R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
 




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MECHADONG BAKA
beef mechado, 4 à 6 p., Filipijnen


(nog zonder garnering)

1 k rundsvlees, in flinke stukken

optioneel:
125 g varkensvet, in reepjes (zie Info)

verder:
1/4 kop azijn
1/2 l runderbouillon
5 middelgrote aardappels, in kwarten
1 middelgrote wortel, in stukjes van ruim 1 cm
3 à 4 uien, in kwarten
2 rode paprika's, in repen
3 tenen knoflook, geperst
2 1/2 dl gezeefde tomatensaus
2 à 2 1/2 dl sojasaus
3 à 4 takjes koriander, fijngehakt
3 blaadjes laurier
peper en zout
olijfolie


Bereiding


Maak een inkeping in het midden van de stukken vlees en stop er een reepje varkensvet in (optioneel).

Doe het vlees, de tomatensaus, de sojasaus, de blaadjes laurier en de runderbouillon in een pan met dikke bodem.
Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag.
Laat de inhoud pruttelen tot het vlees bijna gaar is.

Voeg de azijn toe en een paar minuten later de aardappels, uien, wortel en paprika's.
Laat het geheel verder pruttelen tot de aardappels en de wortel gaar zijn. Roer af en toe.

Voeg tegen het einde van de gaartijd 3 eetlepels olijfolie toe voor wat extra smaak.

Serveer mechado baka op een bedje witte of volkoren rijst.

Garneer het gerecht met fijngehakte koriander.


Info


Voor mechado (een afleiding van "mecha", het Spaanse woord voor "wig")
werden en worden minder malse, betrekkelijk goedkope stukken vlees gebruikt. Traditioneel worden er reepjes vet in het vlees gestoken om het malser te maken en te voorkomen dat het uitdroogt tijdens de bereiding.  Die techniek (larderen) leerden de Filipino's van de Spanjaarden.
De stukken vlees werden/worden vervolgens in een marinade gelegd van  azijn, sojasaus, calamansi- sap, knoflook, zwarte peper en blaadjes laurier.

Met de jaren is het larderen en marineren door de betere kwaliteit van het vlees meer en meer een kwestie van smaak geworden.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________