R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MASOESA ALESI

masoesa-rijst, 4 à 6 p., Suriname


500 g basmati rijst
ui
2 tenen knoflook, geperst
400 à 500 g gerookte kip(filet), in (8) stukken
150 g zout vlees
50 g gedroogde garnalen/100 g verse middelgrote roze garnalen
200 g kool (spitskool, chinese kool....)
1 zakje masoesapoeder (zie info)
2 à 3 bouillonblokjes
1 tomaat, fijngesneden
1 madame jeanette-peper
3 el plantaardige olie
4 dl kokosmelk
5 dl water
nootmuskaat naar smaak
zout en peper naar smaak


Bereiding

Als je gedroogde garnalen gebruikt, week die dan eerst 20 minuten in warm water.
Kook het zoutvlees uit in water en snijd het vervolgens in stukken.

Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui, knoflook en gedroogde garnalen (als je die gebruikt) een paar minuten in.

Voeg de stukken kip, stukken zoutvlees en de verse garnalen (als je die gebruikt) toe en bak ze een paar minuten mee.

Voeg de stukjes tomaat toe en bak ze even mee.

Voeg de kokosmelk, het water en de bouillonblokjes toe en breng ze op temperatuur. Laat het geheel vervolgens 10 minuten zachtjes sudderen.

Proef de saus en breng die verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Voeg de rijst en de masoesapoeder toe en schep het geheel om.
Leg zodra de rijst kookt de madam jeanettepeper op de rijst.
Verlaag vervolgens de temperatuur en laat de masoesa alesi op het fornuis staan tot de rijst gaar is.

Schep tijdens het garen het geheel 1 à 2 keer om.
Sprenkel wat extra water over de rijst als die te droog wordt.

Lekker met (zoet)zuur en gebakken banaan.


Info


Masoesa is een gele kleustof die gewonnen wordt uit de passievrucht, vgl. saffraan.

Zoutvlees is gepekeld rundvlees. Om het meeste zout te verwijderen moet zoutvlees eerst (een aantal malen) uitgekookt worden. Kan vervangen worden door pekelvlees.

Gedroogde garnalen, masoesa-poeder en zoutvlees zijn alledrie verkrijbaar in o.a. Surinaamse toko's.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________