![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
MASOESA ALESI
masoesa-rijst, 4 à 6 p.,
Suriname
500 g basmati rijst ui 2 tenen knoflook, geperst 400 à 500 g gerookte kip(filet), in (8) stukken 150 g zout vlees 50 g gedroogde garnalen/100 g verse middelgrote roze garnalen 200 g kool (spitskool, chinese kool....) 1 zakje masoesapoeder (zie info) 2 à 3 bouillonblokjes 1 tomaat, fijngesneden 1 madame jeanette-peper 3 el plantaardige olie 4 dl kokosmelk 5 dl water nootmuskaat naar smaak zout en peper naar smaak Bereiding Als je gedroogde garnalen gebruikt, week die dan eerst 20 minuten in warm water. Kook het zoutvlees uit in water en snijd het vervolgens in stukken. Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui, knoflook en gedroogde garnalen (als je die gebruikt) een paar minuten in. Voeg de stukken kip, stukken zoutvlees en de verse garnalen (als je die gebruikt) toe en bak ze een paar minuten mee. Voeg de stukjes tomaat toe en bak ze even mee. Voeg de kokosmelk, het water en de bouillonblokjes toe en breng ze op temperatuur. Laat het geheel vervolgens 10 minuten zachtjes sudderen. Proef de saus en breng die verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de rijst en de masoesapoeder toe en schep het geheel om. Leg zodra de rijst kookt de madam jeanettepeper op de rijst. Verlaag vervolgens de temperatuur en laat de masoesa alesi op het fornuis staan tot de rijst gaar is. Schep tijdens het garen het geheel 1 à 2 keer om. Sprenkel wat extra water over de rijst als die te droog wordt. Lekker met (zoet)zuur en gebakken banaan. Masoesa is een gele kleustof die gewonnen wordt uit de passievrucht, vgl. saffraan. Zoutvlees is gepekeld rundvlees. Om het meeste zout te verwijderen moet zoutvlees eerst (een aantal malen) uitgekookt worden. Kan vervangen worden door pekelvlees. Gedroogde garnalen, masoesa-poeder en zoutvlees zijn alledrie verkrijbaar in o.a. Surinaamse toko's. |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |