R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten



































 
 MALEISISCHE VISCURRY
hoofdgerecht, 4 p., Maleisië

4 kleine sjalotjes, gehalveerd
3 tenen knoflook
een stukje galangal of gember (3 cm), geschild en fijngeraspt
2 tl garnalenpasta of 4 à 5 grote ansjovisfilets
4 el zonnebloemolie
4 kleine rode chili's, zaad verwijderd, grof gehakt
20 verse kerrieblaadjes plus extra
1 1/2 tl zoete paprika
1/2 tl kurkuma
270 ml kokosmelk
1 1/2 el tamarindeconcentraat
2 stengels citroengras, buitenste bladeren verwijderd, geplet en in stukken van 4 cm gesneden
1 tl ongeraffineerde suiker of meer naar smaak
800 g huid- en graatloze visfilet (bij voorkeur snapper), in stukken van 4 cm

verder:
roti canai


Bereiding


Blend de sjalotjes, knoflook, galangal, garnalenpasta en 2 el water tot een pasta (keukenmachine).
Verhit de olie in een wok. Voeg de pasta, chilipepers, kerrieblaadjes, paprika en kurkuma toe en bak ze al roerend 2 à 3 minuten op middelhoog vuur tot het vocht verdampt is.

Voeg 125 ml water, de kokosmelk, de tamarinde en het citroengras toe en breng ze aan de kook. Laat het geheel vervolgens 10 minuten op laag vuur sudderen.

Voeg de vis en de suiker toe en laat die meesudderen tot de vis net gaar is (ca 5 minuten).
Breng het geheel verder op smaak met zout en (eventueel) wat meer suiker.
Strooi er wat extra kerrieblaadjes over.
Serveer er roti canai bij om in de saus te dippen.


Info