|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
MAKLOUBA
6 à 8 p., Jordanië ca 1 k kipdelen (b.v. dijen) 1/2 tl nootmuskaat 1/2 tl allspice 1/2 tl komijn een paar draadjes safraan 1 kaneelstokje 3 kardamomzaden 2 peperbolletjes 1 bloemkool, in roosjes 1 grote aubergine 1 ui, gehalveerd en in schijfjes gesneden 2 tomaten, in schijfjes gesneden 2 1/2 kop rijst 1/4 tl kardamom 1/4 tl allspice een paar draadjes safraan 1/4 t nootmuskaat een snufje kaneel plantaardige olie zout en versgemalen zwarte peper optioneel: 1 à 2 aardappels, in schijfjes Verhit een paar eetlepels olie in een ruime pan en bak er de stukken kip aan alle kanten in aan. Voeg als het vlees gebruind is de nootmuskaat, allspice, komijn, safraan, het kaneelstokje, kardamom, een paar peperbolletjes en zout toe. Voeg zoveel water toe dat de stukken kip net onder staan en breng het aan de kook. Draai er nog wat peper over. Plaats het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 15 à 20 minuten verder garen. Giet het kookwater/de bouillon af en leg de stukken kip op een bord terzijde. Bewaar het kookwater. Verwijder indien nodig het vel en de botten van de stukken kip. Giet zoveel olie in een pan als nodig is voor het er in kunnen frituren van de bloemkoolroosjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur de blokjes aubergine. Laat ze eveneens uitlekken op keukenpapier. Frituur de schijfjes aardappel (optioneel). Fruit de ui in een pannetje met wat olie. Bedek de bodem van de pan die je gebruikt hebt voor het verder garen van de kip met een laagje gefrituurde aardappelschijfjes (optioneel). Verdeel er de stukjes ui over. Leg er in lagen de bloemkoolroosjes, de blokjes aubergine, de stukken kip en de schijfjes tomaat op. Spoel de rijst tot het water helder is. Doe de rijst in een kom en schep er de kardamom, allspice, safraan, nootmuskaat en kaneel door. Schep de gekruide rijst in een laagje op de schijfjes tomaat. Giet er het kookwater van de kip bij en vul het indien nodig aan met water tot de rijst net onder staat. Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het water aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het geheel zachtjes koken tot de rijst het water heeft opgenomen en gaar is. Sprenkel na 10 minuten garen een paar eetlepels olie over de rijst. Neem de pan van het fornuis. Laat de maklouba 10 à 15 minuten rusten. Neem het deksel van de pan. Plaats een ronde, platte serveerschaal op zijn kop op de pan en draai het geheel om. Til de pan voorzichtig omhoog zodat de maklouba niet uit elkaar valt. Garneer het gerecht naar eigen inzicht. De schijfjes gefrituurde aardappel op de bodem van de pan moeten voorkomen dat de rijst aan de pan blijft plakken bij het omkeren. Voor een mooie afwisseling in de maklouba kun je de rijst in meerdere lagen verdelen. Voor meer kleur kun je ook laagjes doperwten of geraspte wortel in het gerecht verwerken.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |