R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
MAKLOUBA

6 à 8 p., Jordanië





ca 1 k kipdelen (b.v. dijen)
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl allspice
1/2 tl komijn
een paar draadjes safraan
1 kaneelstokje
3 kardamomzaden
2 peperbolletjes

1 bloemkool, in roosjes
1 grote aubergine
1 ui, gehalveerd en in schijfjes gesneden
2 tomaten, in schijfjes gesneden
2 1/2 kop rijst
1/4 tl kardamom
1/4 tl allspice
een paar draadjes safraan
1/4 t nootmuskaat
een snufje kaneel
plantaardige olie
zout en versgemalen zwarte peper

optioneel:
1 à 2 aardappels, in schijfjes


bereiding


Verhit een paar eetlepels olie in een ruime pan en bak er de stukken kip aan alle kanten in aan.
 
Voeg als het vlees gebruind is de nootmuskaat, allspice, komijn, safraan, het kaneelstokje, kardamom, een paar peperbolletjes en zout toe.
Voeg zoveel water toe dat de stukken kip net onder staan en breng het aan de kook. Draai er nog wat peper over.
Plaats het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 15 à 20 minuten verder garen.

Giet het kookwater/de bouillon af en leg de stukken kip op een bord terzijde. Bewaar het kookwater.
Verwijder indien nodig het vel en de botten van de stukken kip.

Giet zoveel olie in een pan als nodig is voor het er in kunnen frituren van de bloemkoolroosjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Frituur de blokjes aubergine. Laat ze eveneens uitlekken op keukenpapier.
Frituur de schijfjes aardappel (optioneel).

Fruit de ui in een pannetje met wat olie.

Bedek de bodem van de pan die je gebruikt hebt voor het verder garen van de kip met een laagje gefrituurde aardappelschijfjes (optioneel).
Verdeel er de stukjes ui over. Leg er in lagen de bloemkoolroosjes, de  blokjes aubergine, de stukken kip en de schijfjes tomaat op.

Spoel de rijst tot het water helder is.
Doe de rijst in een kom en schep er de kardamom, allspice, safraan,   nootmuskaat en kaneel door.
Schep de gekruide rijst in een laagje op de schijfjes tomaat.
Giet er het kookwater van de kip bij en vul het indien nodig aan met water tot de rijst net onder staat.
Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het water aan de kook.
Draai dan het vuur laag en laat het geheel zachtjes koken tot de rijst het water heeft opgenomen en gaar is.
Sprenkel na 10 minuten garen een paar eetlepels olie over de rijst.

Neem de pan van het fornuis. Laat de maklouba 10 à 15 minuten rusten.

Neem het deksel van de pan. Plaats een ronde, platte serveerschaal op zijn kop op de pan en draai het geheel om.
Til de pan voorzichtig omhoog zodat de maklouba niet uit elkaar valt.

Garneer het gerecht naar eigen inzicht.


info


De schijfjes gefrituurde aardappel op de bodem van de pan moeten voorkomen dat de rijst aan de pan blijft plakken bij het omkeren. 

Voor een mooie afwisseling in de maklouba kun je de rijst in meerdere lagen verdelen. Voor meer kleur kun je ook laagjes doperwten of geraspte wortel in het gerecht verwerken.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________