|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
platbrood., Turkije 2 1/2 tl droge gist 1 1/4 kop lauwwarm water 2 tl suiker 4 el boter of margarine 3 1/2 kop tarwebloem 2 1/2 tl zout voor de garnering: sesamzaad maanzaad Bereiding Doe de gist, het water en de suiker in een grote kom. Roer even. Zet de kom terzijde en laat de gist tot ontwikkeling komen. Smelt ondertussen de boter en laat die daarna afkoelen. Roer de boter door het gistmengsel als dat een kwartier gestaan heeft. Meng in een andere kom de bloem en het zout en voeg dit mengsel aan het geactiveerde gistmengsel in de andere kom toe. Kneed de ingrediënten tot ze min of meer samenhangen. Stort het "deeg" dan op een met bloem bestoven werkvlak en ga door met kneden tot het deeg egaal en soepel is en je er een bol van kunt vormen. Vet een diepe kom in met wat olijfolie en draai er de bol in rond. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen. Leg de bol deeg weer op je met bloem bestoven werkvlak en kneed het opnieuw een kwartier. Vet daarna de kom opnieuw in en leg er de bol deeg weer in. Bedek de kom weer met de folie. Laat nu het deeg 2 uur rijzen en in omvang verdubbelen. Verwarm de oven voor op 250 C. Neem het deeg uit de kom en snijd het doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in 3 gelijke stukken. Bol de 6 stukken deeg op, bedek ze met plastic folie en laat ze een kwartier narijzen. Rol ieder bol deeg cirkelvormig zeer dun uit. Gebruik extra bloem als het deeg aan je handen of werkplek bijft plakken. Strooi sesamzaad en maanzaad over de cirkels deeg uit en rol er in één beweging een laatste keer over, zodat die zich aan het deeg hechten. Vet een paar bakplaten in met wat olijfolie en leg indien mogelijk op iedere plaat 3 deegcirkels. Bak de lavas tot ze in het midden opbollen en ze bruin zijn geworden (ca 8 minuten). Je bereikt echter de beste "puff up" resultaten als je iedere deegcirkel afzonderlijk in het midden van de oven bakt. Serveer lavas warm. Als je dit brood bakt, zul je ontdekken waarom het soms "ballonbrood" wordt genoemd. |