R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
LAVAS
platbrood., Turkije

2 1/2 tl droge gist
1 1/4 kop lauwwarm water
2 tl suiker
4 el boter of margarine
3 1/2 kop tarwebloem
2 1/2 tl zout

voor de garnering:
sesamzaad
maanzaad


Bereiding


Doe de gist, het water en de suiker in een grote kom. Roer even. Zet de kom terzijde en laat de gist tot ontwikkeling komen.

Smelt ondertussen de boter en laat die daarna afkoelen.
Roer de boter door het gistmengsel als dat een kwartier gestaan heeft.

Meng in een andere kom de bloem en het zout en voeg dit mengsel aan het geactiveerde gistmengsel in de andere kom toe. Kneed de ingrediënten tot ze min of meer samenhangen. Stort het "deeg" dan op een met bloem bestoven werkvlak en ga door met kneden tot het deeg egaal en soepel is en je er een bol van kunt vormen.
Vet een diepe kom in met wat olijfolie en draai er de bol in rond.
Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen.

Leg de bol deeg weer op je met bloem bestoven werkvlak en kneed het opnieuw een kwartier.
Vet daarna de kom opnieuw in en leg er de bol deeg weer in. Bedek de kom weer met de folie. Laat nu het deeg 2 uur rijzen en in omvang verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 250 C.

Neem het deeg uit de kom en snijd het doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in 3 gelijke stukken. Bol de 6 stukken deeg op, bedek ze met plastic folie en laat ze een kwartier narijzen.

Rol ieder bol deeg cirkelvormig zeer dun uit. Gebruik extra bloem als het deeg aan je handen of werkplek bijft plakken. Strooi sesamzaad en maanzaad over de cirkels deeg uit en rol er in één beweging een laatste keer over, zodat die zich aan het deeg hechten.
Vet een paar bakplaten in met wat olijfolie en leg indien mogelijk op iedere plaat 3 deegcirkels. Bak de lavas tot ze in het midden opbollen en ze bruin zijn geworden (ca 8 minuten). Je bereikt echter de beste "puff up" resultaten als je iedere deegcirkel afzonderlijk in het midden van de oven bakt.

Serveer lavas warm.


Info


Als je dit brood bakt, zul je ontdekken waarom het soms "ballonbrood" wordt genoemd.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________