![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
| ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
LANTTULAATIKKO
koolraap-casserole, 4 à 6 p., Finland ![]() ca 750 g koolraap 1/2 kop broodkruim 1/2 kop slagroom 2 eieren, losgeklopt 3 el treacle (melasse) 1 tl gemalen gember zout en peper 3 el boter in blokjes optioneel: 1 tl kaneel 1 tl nootmuskaat Bereiding Verwarm de oven voor (175 C). Schil de koolrapen. Snijd de rapen in grote stukken. Doe de stukken koolraap in een pan en giet er zoveel water bij dat ze ermee bedekt worden. Voeg wat zout toe. Breng het water aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat de stukken raap koken tot ze gaar/zacht zijn (15 à 20 minuten). Giet het kookwater af en laat de groente uitwasemen. Doe het broodkruim, de room, eieren, treacle, gember, kaneel (optioneel), nootmuskaat (optioneel) en zout en peper in een kom en klop ze met garde tot een geheel. Stamp de stukken koopraap fijn of haal ze door een aardappelpureeknijper. Werk het broodkruim-roommengsel door de koolraappuree. Proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden. Vet een ovenschaal in met boter. Schep de koolraappuree in de ovenschaal en decoreer de puree met behulp van een vork of lepel. Verdeel de boter in kleine stukjes over de puree. Zet de schaal lanttulaatikko in de oven en stel de oventijd in op 45 minuten. De toplaag moet dan mooi gebruind zijn. Is dat eerder het geval, neem de schaal dan eerder uit de oven of verlaag de oventemperatuur.
Info
Lanttulaatikko is een Fins koolraapgerecht dat vooral tijdens de kerst de tafel siert. Het gerecht past bijzonder goed bij geroosterd vlees, stoofvlees, ham en vis. Vanzelfsprekend smaakt dit winterse, warme (gember, kaneel, nootmuskaat) gerecht ook heerlijk op niet hoogtijdagen als het buiten guurt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |