R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 LACHMACUN
Turkse "pizza", 10 à 12 stuks, Turkije





voor het deeg:
1 tl droge gist
1/2 tl suiker
1 1/2 kop warm water
4 1/2 kop bloem
een beetje olijfolie

voor de topping:
350 g lamsgehakt
1 grote ui
2 à 3 tenen knoflook
2 el boter
1 1/2 kop verse krulpeterselie
1 kop verse munt
1 middelgrote tomaat
1 tl chilipoeder
1 jalapeñopeper
1 tl paprika
1 tl komijn
zout naar smaak
sap van een citroen
een beetje olijfolie







(Optioneel)
yoghurtsaus
250 ml turkse yoghurt
 een beetje zout of naar smaak
1 tl gedroogde munt
1/4 tl chilivlokken of naar smaak
1 teen knoflook, fijngehakt






verder:
tomaten
wortels
sla
rode kool
rode of witte uien
 

Bereiding


Meng in een kommetje de gist en de suiker.
Voeg een halve kop warm water toe en roer even. Zet het mengsel op een warme plaats en laat het daar een kwartier staan.

Meng in een kom de rest van het water, de bloem en het gistmengsel. Kneed de ingrediënten tot een een glad en soepel deeg.
Maak een bol van het deeg en wrijf die in met een beetje olie. Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak, snijd het in 10 of 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Bedek ze met een vochtige doek.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook.
Verhit de boter in een steelpan en sauteer er de ui en knoflook 1 minuut in.
Draai het vuur laag en laat het mengsel met het deksel op de pan 2 minuten smoren. Neem daarna de pan van het vuur en laat het uimengsel afkoelen.

Ontvel de tomaat en snijd die in kleine stukjes. Verwijder het zaad indien je wilt.
Doe het gehakt, de tomaat en het uimengsel in een grote kom en voeg er de chilipeper, het zout, komijnpoeder, citroensap, paprikapoeder en de fijngehakte jalapeñopeper aan toe. Meng alles.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Rol ieder bolletje deeg uit tot een dunne platte cirkel, vgl. een pannenkoek.
Bestrijk iedere deegcirkel licht met wat olijfolie en schep er 2 el gehaktmengsel op. Spreid het mengsel egaal en dun uit.

Bekleed één of meer bakplaten met bakpapier. Leg op iedere bakplaat 2 deegcirkels, indien mogelijk.
Bak ze 10 à 15 minuten of tot ze flink kleur gekregen hebben en krokant zijn.

Neem ze uit de oven en leg ze in een schaal die je bedekt met een theedoek. Bak de volgende serie.
De luchtvochtigheid onder de theedoek maakt de lahmacuns zachter waardoor ze gemakkelijker op te rollen zijn, al dan niet met nog meer verse ingrediënten die je eraan toe kunt voegen.

Lachmacun kan als wrap gegeten worden maar wordt ook vaak in kleinere stukken gesneden.
Voordat die gegeten worden, worden ze meestal besprenkeld met citroensap.

Je kunt deze turkse pizza's verrijken met diverse verse ingrediënten zoals tomaten, wortel, sla, rode kool, rode of witte uien én met een yoghurtsaus.


Info


Lahmacun is een afgeleide van het Arabische "lahm bi`adjien", wat "vlees op deeg" betekent.

Lahmacun wordt wel Turkse pizza genoemd. Ze worden van oudsher in een steenoven gebakken maar op een met bakpapier beklede bakplaat in een gewone oven mag het resultaat er ook zijn.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________