|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Turkse "pizza", 10 à 12 stuks, Turkije voor het deeg: 1 tl droge gist 1/2 tl suiker 1 1/2 kop warm water 4 1/2 kop bloem een beetje olijfolie voor de topping: 350 g lamsgehakt 1 grote ui 2 à 3 tenen knoflook 2 el boter 1 1/2 kop verse krulpeterselie 1 kop verse munt 1 middelgrote tomaat 1 tl chilipoeder 1 jalapeñopeper 1 tl paprika 1 tl komijn zout naar smaak sap van een citroen een beetje olijfolie (Optioneel) yoghurtsaus 250 ml turkse yoghurt een beetje zout of naar smaak 1 tl gedroogde munt 1/4 tl chilivlokken of naar smaak 1 teen knoflook, fijngehakt verder: tomaten wortels sla rode kool rode of witte uien Bereiding Meng in een kommetje de gist en de suiker. Voeg een halve kop warm water toe en roer even. Zet het mengsel op een warme plaats en laat het daar een kwartier staan. Meng in een kom de rest van het water, de bloem en het gistmengsel. Kneed de ingrediënten tot een een glad en soepel deeg. Maak een bol van het deeg en wrijf die in met een beetje olie. Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat het op een warme plaats een uur rijzen. Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak, snijd het in 10 of 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Bedek ze met een vochtige doek. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook. Verhit de boter in een steelpan en sauteer er de ui en knoflook 1 minuut in. Draai het vuur laag en laat het mengsel met het deksel op de pan 2 minuten smoren. Neem daarna de pan van het vuur en laat het uimengsel afkoelen. Ontvel de tomaat en snijd die in kleine stukjes. Verwijder het zaad indien je wilt. Doe het gehakt, de tomaat en het uimengsel in een grote kom en voeg er de chilipeper, het zout, komijnpoeder, citroensap, paprikapoeder en de fijngehakte jalapeñopeper aan toe. Meng alles. Verwarm de oven voor op 200 C. Rol ieder bolletje deeg uit tot een dunne platte cirkel, vgl. een pannenkoek. Bestrijk iedere deegcirkel licht met wat olijfolie en schep er 2 el gehaktmengsel op. Spreid het mengsel egaal en dun uit. Bekleed één of meer bakplaten met bakpapier. Leg op iedere bakplaat 2 deegcirkels, indien mogelijk. Bak ze 10 à 15 minuten of tot ze flink kleur gekregen hebben en krokant zijn. Neem ze uit de oven en leg ze in een schaal die je bedekt met een theedoek. Bak de volgende serie. De luchtvochtigheid onder de theedoek maakt de lahmacuns zachter waardoor ze gemakkelijker op te rollen zijn, al dan niet met nog meer verse ingrediënten die je eraan toe kunt voegen. Lachmacun kan als wrap gegeten worden maar wordt ook vaak in kleinere stukken gesneden. Voordat die gegeten worden, worden ze meestal besprenkeld met citroensap. Je kunt deze turkse pizza's verrijken met diverse verse ingrediënten zoals tomaten, wortel, sla, rode kool, rode of witte uien én met een yoghurtsaus. Lahmacun is een afgeleide van het Arabische "lahm bi`adjien", wat "vlees op deeg" betekent. Lahmacun wordt wel Turkse pizza genoemd. Ze worden van oudsher in een steenoven gebakken maar op een met bakpapier beklede bakplaat in een gewone oven mag het resultaat er ook zijn.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |