R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KURU FASULYE
witte bonen in tomatensaus, 4 p., Turkije





2 koppen ongekookte of 4 koppen gekookte witte bonen
300 g rund- of lamvlees, in kleine blokjes
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
1/2 kop groene of rode paprika, in stukjes
1 1/2 el tomatenpuree
1 tl komijn
1 1/2 tl zout of naar smaak
1 tl zwarte peper of naar smaak
1 tl paprika of rode pepervlokken
2 koppen heet water


Bereiding


Spoel de witte bonen en doe ze in een ruime kom. Vul de kom royaal met water, zodat de bonen optimaal op kunnen zwellen.

De volgende dag. Giet het resterende welwater af en spoel de bonen.
Breng de bonen in een pan vers water aan de kook. Voeg geen zout toe
Verlaag vervolgens de temperatuur en laat de bonen zachtjes koken tot ze gaar zijn (ca 40 minuten). Giet ze daarna af en zet ze terzijde.

Doe de blokjes vlees met weinig water (1 kop) en wat zout in een pan(netje) en kook ze op matige temperatuur gaar. Check de gaarheid na 40 minuten. Verleng zonodig de kooktijd.
Giet het eventueel in de pan nog aanwezige kookwater af. Doe de olijfolie, de fijngesneden ui en stukjes paprika in de pan met de blokjes vlees en meng ze ermee. Bak het mengsel op middelhoge temperatuur tot de stukjes ui glazig en zacht zijn (7 à 8 minuten). Roer af en toe.

Verdun de tomatenpuree met 1/2 kop water en giet het mengsel terwijl je roert in de pan.

Voeg een paar minuten later de bonen, het zout, de specerijen en 2 koppen heet water toe en laat het geheel met het deksel op de pan 15 minuten op lage temperatuur staan zodat de smaken zich kunnen mengen.
Voeg tegen het einde indien gewenst een flinke scheut olijfolie toe.

Kuru fasulye wordt gewoonlijk geserveerd met rijst(pilaf).
 

Info


Kuru fasulye is één van de meest populaire gerechten in Turkije. Je moet je daarbij niet die suffe overgare witte bonen in tomatensaus uit de supermarkt voor de geest halen want die zijn niet representatief voor de volle en rijke smaak van authentieke Turkse kuru fasuly. Daar gaat overigens lang niet altijd vlees in. Ook de vegetarische variant wordt er veel gegeten.
De bereiding daarvan is niet anders, je laat alleen het vlees achterwege.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________