![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
witte bonen in tomatensaus, 4 p., Turkije ![]() 2 koppen ongekookte of 4 koppen gekookte witte bonen 300 g rund- of lamvlees, in kleine blokjes 2 el olijfolie 1 ui, fijngesneden 1/2 kop groene of rode paprika, in stukjes 1 1/2 el tomatenpuree 1 tl komijn 1 1/2 tl zout of naar smaak 1 tl zwarte peper of naar smaak 1 tl paprika of rode pepervlokken 2 koppen heet water Bereiding Spoel de witte bonen en doe ze in een ruime kom. Vul de kom royaal met water, zodat de bonen optimaal op kunnen zwellen. De volgende dag. Giet het resterende welwater af en spoel de bonen. Breng de bonen in een pan vers water aan de kook. Voeg geen zout toe Verlaag vervolgens de temperatuur en laat de bonen zachtjes koken tot ze gaar zijn (ca 40 minuten). Giet ze daarna af en zet ze terzijde. Doe de blokjes vlees met weinig water (1 kop) en wat zout in een pan(netje) en kook ze op matige temperatuur gaar. Check de gaarheid na 40 minuten. Verleng zonodig de kooktijd. Giet het eventueel in de pan nog aanwezige kookwater af. Doe de olijfolie, de fijngesneden ui en stukjes paprika in de pan met de blokjes vlees en meng ze ermee. Bak het mengsel op middelhoge temperatuur tot de stukjes ui glazig en zacht zijn (7 à 8 minuten). Roer af en toe. Verdun de tomatenpuree met 1/2 kop water en giet het mengsel terwijl je roert in de pan. Voeg een paar minuten later de bonen, het zout, de specerijen en 2 koppen heet water toe en laat het geheel met het deksel op de pan 15 minuten op lage temperatuur staan zodat de smaken zich kunnen mengen. Voeg tegen het einde indien gewenst een flinke scheut olijfolie toe. Kuru fasulye wordt gewoonlijk geserveerd met rijst(pilaf). Kuru fasulye is één van de meest populaire gerechten in Turkije. Je moet je daarbij niet die suffe overgare witte bonen in tomatensaus uit de supermarkt voor de geest halen want die zijn niet representatief voor de volle en rijke smaak van authentieke Turkse kuru fasuly. Daar gaat overigens lang niet altijd vlees in. Ook de vegetarische variant wordt er veel gegeten. De bereiding daarvan is niet anders, je laat alleen het vlees achterwege. |