R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten







































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 KUNG PAO TOFU
China, hoofdgerecht, 4 p





voor de marinade:
ca 350 g stevige tofu
1 el sojasaus of tamari
1 el appelciderazijn
1 tl maizena

voor de tofu:
6 el maizena
plantaardige olie

voor de saus:
1/2 kop water
3 el sojasaus of tamari
3 el hoisinsaus
2 el maplesiroop
2 el maizena
1 el appelciderazijn
1 tl sesamolie (optioneel)

voor het roerbakken:
plantaardige olie
1/2 rode paprika, in stukjes/reepjes gesneden
1/2 groene paprika, in stukjes/reepjes gesneden
6 gedroogde chilies of chilies/chilivlokken naar smaak
4 tenen knoflook of naar smaak, fijngesneden
2 1/2 cm verse gember, fijngesneden

voor de garnering:
geroosterde pinda's, gehakt
3 x lenteui of naar smaak, gehakt


Bereiding


Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en meng ze.
Voeg de blokjes tofu toe en marineer ze minimaal 15 minuten of beter: vanaf de avond ervoor.
Laat de tofublokjes uitlekken. Doe ze in een kom, strooi er de maizena (6 el) over en hussel de blokjes om tot ze er allen gelijkmatig mee bedekt zijn.
Bak de blokjes tofu op middelhoge temperatuur in wat plantaardige olie aan alle kanten goudbruin.

Meng de ingrediënten voor de saus in een kom en zet die terzijde.
Verhit op middelhoge temperatuur wat olie in een koekenpan en bak er de stukjes paprika onder af en toe roeren een minuut of 5 in.
Voeg de chilies/chilivlokken, de knoflook en de gember toe en bak ze, voortdurend roerend 1 à 2 minuten mee.

Voeg de saus toe en roerbak tot die dikker gewrorden is.

Voeg de blokjes tofu toe en ga nog een paar minuten door met roerbakken.

Serveer Kung pao tofu gegarneerd met geroosterde, gehakte pinda's en fijngesneden lenteui op een bedje witte of bruine rijst.


Info


Dit is een vegane versie van het geliefde Chinese gerecht "Kun Pao Kip". De kip is er vandoor gegaan ofwel de vogel is gevlogen en de honneurs worden momenteel waargenomen door zijdezachte, respectievelijk meer stevige, gemarineerde blokjes tofu. Daar zal - behalve reeds eerder bekeerden- niet iedereen meteen zwaar van onder de indruk zijn, hoewel tofu en andere sojageralateerde produkten inmiddels ook een plaatsje in "gewone" supermarkten bemachtigd hebben en er in vergelijking met andere eiwitrijke voeding bijna gratis te koop zijn maar echt "sexy" is tofu of tahoe natuurlijk niet: een grauwe blok niet nader te identificeren massa zonder kleur, geur en smaak ofwel zonder enige persoonlijkheid. Laat dat nu echter juist de kracht van tofu zijn; die haast expliciete smeekbede iets van de nietsigheid te maken en tofu een gezicht te geven. Moeilijk is dat niet want tofu is "easy going", een soort inschikkelijke spons die alles opzuigt wat je haar aanrijkt, meer een cameleon eigenlijk en de chef is degene die haar voedt en laat schitteren. Dat is Kung pao heel goed gelukt. Knap hoor, die flexitarische overstap. Goed ook voor Kung Pao's ecologische voetafdruk.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________