|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| China, hoofdgerecht, 4 p voor de marinade: ca 350 g stevige tofu 1 el sojasaus of tamari 1 el appelciderazijn 1 tl maizena voor de tofu: 6 el maizena plantaardige olie voor de saus: 1/2 kop water 3 el sojasaus of tamari 3 el hoisinsaus 2 el maplesiroop 2 el maizena 1 el appelciderazijn 1 tl sesamolie (optioneel) voor het roerbakken: plantaardige olie 1/2 rode paprika, in stukjes/reepjes gesneden 1/2 groene paprika, in stukjes/reepjes gesneden 6 gedroogde chilies of chilies/chilivlokken naar smaak 4 tenen knoflook of naar smaak, fijngesneden 2 1/2 cm verse gember, fijngesneden voor de garnering: geroosterde pinda's, gehakt 3 x lenteui of naar smaak, gehakt Bereiding Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en meng ze. Voeg de blokjes tofu toe en marineer ze minimaal 15 minuten of beter: vanaf de avond ervoor. Laat de tofublokjes uitlekken. Doe ze in een kom, strooi er de maizena (6 el) over en hussel de blokjes om tot ze er allen gelijkmatig mee bedekt zijn. Bak de blokjes tofu op middelhoge temperatuur in wat plantaardige olie aan alle kanten goudbruin. Meng de ingrediënten voor de saus in een kom en zet die terzijde. Verhit op middelhoge temperatuur wat olie in een koekenpan en bak er de stukjes paprika onder af en toe roeren een minuut of 5 in. Voeg de chilies/chilivlokken, de knoflook en de gember toe en bak ze, voortdurend roerend 1 à 2 minuten mee. Voeg de saus toe en roerbak tot die dikker gewrorden is. Voeg de blokjes tofu toe en ga nog een paar minuten door met roerbakken. Serveer Kung pao tofu gegarneerd met geroosterde, gehakte pinda's en fijngesneden lenteui op een bedje witte of bruine rijst. Dit is een vegane versie van het geliefde Chinese gerecht "Kun Pao Kip". De kip is er vandoor gegaan ofwel de vogel is gevlogen en de honneurs worden momenteel waargenomen door zijdezachte, respectievelijk meer stevige, gemarineerde blokjes tofu. Daar zal - behalve reeds eerder bekeerden- niet iedereen meteen zwaar van onder de indruk zijn, hoewel tofu en andere sojageralateerde produkten inmiddels ook een plaatsje in "gewone" supermarkten bemachtigd hebben en er in vergelijking met andere eiwitrijke voeding bijna gratis te koop zijn maar echt "sexy" is tofu of tahoe natuurlijk niet: een grauwe blok niet nader te identificeren massa zonder kleur, geur en smaak ofwel zonder enige persoonlijkheid. Laat dat nu echter juist de kracht van tofu zijn; die haast expliciete smeekbede iets van de nietsigheid te maken en tofu een gezicht te geven. Moeilijk is dat niet want tofu is "easy going", een soort inschikkelijke spons die alles opzuigt wat je haar aanrijkt, meer een cameleon eigenlijk en de chef is degene die haar voedt en laat schitteren. Dat is Kung pao heel goed gelukt. Knap hoor, die flexitarische overstap. Goed ook voor Kung Pao's ecologische voetafdruk.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|