R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KUNEFE
4 p., Turkije

250 kadayif (filodeeg "draadjes")
500 g ongezouten witte Turkse kaas of mozzarella
150 à 175 g roomboter, gesmolten

voor de siroop:
500 g suiker
4 dl water
1/2 à 1 el citroensap

voor de garnering:
(ca 50 g) fijngehakte pistachenootjes

voor erbij (optioneel):
vanille-ijs
slagroom



Bereiding


Begin met het bereiden va de siroop.
Doe het water plus de suiker in een pan en breng het mengsel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat het suikerwater vervolgens op lage temperatuur indikken tot een lichte siroop (ca 15 minuten). Roer er tegen het einde een halve à hele eetlepel citroensap door.
Neem de pan van het fornuis en laat de siroop helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor (200 C).

Rasp de Turkse kaas of mozzarella grof.

Doe de boter in een pannetje en laat die op lage temperatuur smelten.

Neem het (ontdooide) deeg uit de verpakking, trek de deegdraadjes zo goed mogelijk uit elkaar en breek ze in stukjes. Doe die in een kom.

Giet de gesmolten boter over de stukjes deeg en woel ze om tot ze allen met boter bedekt zijn.

Vet een ronde bakvorm (diameter minimaal 26 cm) in met boter. Doe de helft van het kadayifdeeg in de bakvorm en druk het met je handen in een overal even dikke laag goed aan.
Verdeel de geraspte mozzarella gelijkmatig over het deeg. Laat aan de rand een klein stukje vrij om te voorkomen dat de kaas er tijdens het bakken uitloopt.
Verdeel de andere helft van het deeg over de laag mozzarella en druk die eveneens goed aan.

Bak de kunufe 15 minuten in de voorverwarmde oven of zodra het deeg goudbruin kleurt.

Prik met een vork op regelmatige afstand van elkaar gaatjes in de kunefe en overgiet die in een aantal beurten met de siroop. Als de siroop helemaal opgenomen is, kun je de kunefe uit de bakvorm nemen.

Garmeer de kunefe met fijngehakte pistachenootjes.

Kunefe wordt in punten geserveerd, al dan niet met een bolletje ijs.

Serveer kunefe als die nog warm is. Warm koud geworden of in de koelkast bewaarde kunefe op voor je die serveert.


Info


Kunefe is in meerdere landen een geliefd gebak, in Libanon bijvoorbeeld waar het "knafeh" wordt genoemd. Klik hier voor het Libanese recept.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________