|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
4 p., Turkije 250 kadayif (filodeeg "draadjes") 500 g ongezouten witte Turkse kaas of mozzarella 150 à 175 g roomboter, gesmolten voor de siroop: 500 g suiker 4 dl water 1/2 à 1 el citroensap voor de garnering: (ca 50 g) fijngehakte pistachenootjes voor erbij (optioneel): vanille-ijs slagroom Bereiding Begin met het bereiden va de siroop. Doe het water plus de suiker in een pan en breng het mengsel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat het suikerwater vervolgens op lage temperatuur indikken tot een lichte siroop (ca 15 minuten). Roer er tegen het einde een halve à hele eetlepel citroensap door. Neem de pan van het fornuis en laat de siroop helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor (200 C). Rasp de Turkse kaas of mozzarella grof. Doe de boter in een pannetje en laat die op lage temperatuur smelten. Neem het (ontdooide) deeg uit de verpakking, trek de deegdraadjes zo goed mogelijk uit elkaar en breek ze in stukjes. Doe die in een kom. Giet de gesmolten boter over de stukjes deeg en woel ze om tot ze allen met boter bedekt zijn. Vet een ronde bakvorm (diameter minimaal 26 cm) in met boter. Doe de helft van het kadayifdeeg in de bakvorm en druk het met je handen in een overal even dikke laag goed aan. Verdeel de geraspte mozzarella gelijkmatig over het deeg. Laat aan de rand een klein stukje vrij om te voorkomen dat de kaas er tijdens het bakken uitloopt. Verdeel de andere helft van het deeg over de laag mozzarella en druk die eveneens goed aan. Bak de kunufe 15 minuten in de voorverwarmde oven of zodra het deeg goudbruin kleurt. Prik met een vork op regelmatige afstand van elkaar gaatjes in de kunefe en overgiet die in een aantal beurten met de siroop. Als de siroop helemaal opgenomen is, kun je de kunefe uit de bakvorm nemen. Garmeer de kunefe met fijngehakte pistachenootjes. Kunefe wordt in punten geserveerd, al dan niet met een bolletje ijs. Serveer kunefe als die nog warm is. Warm koud geworden of in de koelkast bewaarde kunefe op voor je die serveert. Kunefe is in meerdere landen een geliefd gebak, in Libanon bijvoorbeeld waar het "knafeh" wordt genoemd. Klik hier voor het Libanese recept. |