R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KROEUNG

marinade/specerijenpasta, Cambodja


4 à 5 stengels citroengras
4 tenen knoflook, fijngehakt
4 sjalotjes, fijngehakt
2 1/2 cm (ca 30 g) verse galangal, fijngehakt
2 1/2 cm (ca 30 g) verse geelwortel, fijngehakt
4 kaffir lime-blaadjes, in smalle reepjes gesneden of.....
de rasp van 1/4 kaffir lime
1 tl zout
 

Bereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de stengels citroengras, snijd de stengels -alleen het onderste gedeelte- heel fijn.

Als je een vijzel gebruikt, begin dan met de harde(re) ingrediënten, eerst het citroengras, voeg even later de verse galangal toe, dan de kaffir limeblaadjes, de verse geelwortel, de knoflook, de sjalotten en het zout, steeds met enige tussenpozen. Vijzel tot je een gladde pasta hebt.

Gebruik je een foodprocessor dan kun je beter met de zachtere ingrediënten beginnen. Je zult waarschijnlijk wat water moeten toevoegen om het blenden op gang te krijgen.

In de koeling kun je de pasta een beperkt aantal dagen bewaren. Met een dun laagje olie op de pasta blijft de pasta beter versheid behouden. Vries kreoung die je niet snel opmaakt in voor later gebruik.


Info


Kroeung is de basis van veel Khmer-gerechten, zoals gegrilde vis- en roerbakgerechten, curries, soepen....

De kroeung zoals die in dit recept wordt beschreven wordt in Cambodja "gele" kroeung genoemd. Gele kroeung is de basis voor andere kroeungs zoals "rode" kroeung (rood door de toevoeging rode chilipeper) en "groene" kroeung (groen door de vervanging van de stengels citroengras door het bovenste groene bladerige gedeelte van citroengras).




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________