R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KIP TIKKA MASALA
hoofdgerecht, 4 p., Indiahoofdgerecht, 4 p., India





600 g kipfilet, in blokjes van ca 4 cm
4 el plantaardige olie
5 kardamomzaden
1/2 à 1 kaneelstokje
1 1/2 ui, gehakt
2 tl verse gember, geraspt
2 tl knoflook
1 tl komijn
1 tl koriander
1/4 tl kurkuma
1/2 à 1 tl cayennepeper
1 el paprikapoeder
1 tl garam masala
1 grote tomaat
1 tl tomatenpuree
150 ml water
zout naar smaak
yochurt of een blikje kokosmelk

voor de garnering
verse koriander
partjes citroen
komijnzaad


Bereiding


Snijd de tomaat in stukjes en hak de uien fijn.
Snijd de kipfilet in blokjes en kruid ze met zout.
Meng in een kommetje de gember, knoflook, komijn, koriander, kurkuma, cayennepeper, garam masala en paprika en zet het terzijde.

Verhit de olie in een pan en voeg het kaneelstokje en de kardamomzaden toe. Bak ze tot de olie hun aroma heeft opgenomen en verwijder ze dan (ca 2 minuten).

Voeg de uien toe en laat ze onder voortdurend roeren bruin worden.

Verlaag de temperatuur en voeg de terzijde gezette masalapasta en een eetlepel citroensap toe. Bak ze tot de aroma's en geuren vrijkomen.

Voeg de stukjes tomaat en de tomatenpuree toe en giet er het water bij.
Laat het geheel onder regelmatig roeren op temperatuur komen. Proef de saus en voeg naar smaak zout toe.

Voeg de kipblokjes toe en meng ze met de masala. Laat het vlees 12 minuten sudderen.
Voeg een klein blikje kokosmelk of wat yochurt toe maar laat de saus niet te dun worden. Meng nog eens goed.
Maak een shaal op met de kip tikka masala en garneer het gerecht met verse koriander, citroenpartjes en wat komijnzaad.

Serveer er naanbrood en/of rijst bij.


Info


Kip tikka massala is een gerecht dat in het Westen beter bekend is dan in India zelf. In Engelse restaurants is het één van de populairste gerechten.
Een tikka is een Indiaas gerecht dat bestaat uit gemarineerd vlees dat vervolgens gebakken of geroosterd wordt. De meest bekende tikka is Kip tandoori. Masala betekent "een mengsel van kruiden".
In het bovenstaande recept wordt de kip niet eerst in de kruiden gemarineerd. Het is dus eigenlijk geen tikka in de stikte zin van het woord.
Voor een meer traditioneel bereide kip tikka masala volgt ook nog een keer een recept, hoewel er niet zoiets als een klassieke versie van het gerecht bestaat.
Voorlopig stellen we ons tevreden met deze snelle "binnendoor" kip tikka masala.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________