![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., Thailand ![]() 500 g kipfilet voor de satésaus: 125 g geroosterde pinda's (plus wat extra voor de garnering) 1 el koriander, gemalen 1 tl komijn 1 tl sereh (citroengras), gemalen 1 tl laos 6 sjalotjes, fijngesneden 7 teentjes knoflook, fijngesneden 3 gedroogde chili-pepers 1 tl trassi 1 el tomatensaus 1 el suiker 3 1/2 dl kokosmelk 2 el nam pla (thaise vissaus) voor de groente: een mix van 600 g groente zoals: rode ui sperziebonen of peultjes broccoliroosjes wortel paprika prei of lente-uitjes mimi-maiskolfjes (blik) taugé champignons paksoi of Chinese kool of: 600 g kant en klare Thaise roerbakmix uit groentewinkel of supermarkt. verder: zonnebloem of maisolie 250 à 300 g witte rijst of jasmijnrijst een paar el verse koriander, fijngehakt Bereiding De satésaus: Vijzel de pinda's fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. Ga niet te lang door, het mag geen poeder worden. Meng de ketoembar, djinten, sereh, laos, sjalot, knoflook, chilipeper en trassi. Voeg er de suiker en de tomatensaus aan toe. Voeg de kokosmelk toe en meng alle ingrediënten goed. Breng het mengsel in een pan aan de kook en voeg dan de gemalen pinda's en de vissaus toe. Roer ales weer goed door elkaar. Laat de saus in de pan au-bain-marie nog 20 minuten sudderen. De kip: Snijd de kipfilets in dunne plakjes. Maak een marinade van: gemberwortel, een stukje van 2 cm, fijngesneden 1 teentje knoflook, geperst 1 stengel sereh (alleen het onderste witte deel), zeer fijn gesneden 2 el sojasaus 1 el limoensap Laat de kipstukjes afgedekt minimaal een uur in de koelkast marineren. De groenten: Snijd de ui in ringen en halveer die. Maak de sperziebonen schoon en breek ze éénmaal of snijd de peultjes schuin in 2 of 3 stukken. Snijd de broccoli in kleine roosjes en (eventueel) de stronk in plakjes. Snijd de wortel in de lengte in plakken en daarna in dunne repen. Snijd de paprika in reepjes Snijd de champignons in (niet te dunne) schijfjes Snijd de prei in ringen en de lente-ui in ringetjes Snijd de paksoi of Chinese kool in repen van 2 centimeter. Verhit wat olie in een wok en bak daarin de gemarineerde stukjes kip rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de wok. Terzijde zetten. Zet de rijst op in een pan met ruim, licht gezouten water. Blancheer de "harde" groente zoals sperziebonen, peultjes, broccoli en wortel etc) 2 à 3 minuten in een pan met ruim water en wat zout. Schep ze uit de pan en laat ze in koud water afkoelen. Laat de mini-maïs uitlekken en snijd de kolfjes in de lengte in reepjes. Verhit de wok opnieuw en voeg nog wat olie toe. Doe de (goed uitgelekte) groente plus de paprika, broccoli, champignons en mais in de wok en roerbak ze tot bijna beetgaar. Voeg de "zachte" groente als taugé, paksoi of Chinese kool toe en wok die 1 à 2 minuten mee. Voeg de gebakken kipfilet aan de groente toe. Schep alles voorzichtig om en schep het gerercht daarna op een (voorverwarmde) schaal. Schenk er de pindasaus er over en strooi wat gehakte pinda's over het geheel. Garneer met wat fijngehakte koriander. Die bereiding van dit gerecht vraagt nogal wat tijd. Als je die niet hebt, neem je "de korte route" wat in dit geval betekent dat je het gerecht bereidt met een kant en klare Thaise roerbakmix. Je kunt eventueel ook het marineren van de kip achterwege laten gezien de "spiciness" van de satésaus maar dan moet de nood wel erg groot zijn. Thaise satésaus is beduidend anders dan de hier meer ingeburgerde Indonesich geinspireerde satésaus, niet alleen qua smaak maar ook qua aanblik. De saus is grover dan de meeste satésauzen en heeft nog duidelijk herkenbare ingrediënten. De variatie in receptuur voor Thaise satésaus is overigens groot. In veel recepten kom je ook limoensap tegen en tamarinde-pasta. Voeg die zo je wilt aan het recept toe.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |