R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 KAPUSTNIKA
zuurkoolsoep, 4 p., Tjechië





1 pak zuurkool
4 à 5 aardappels, in stukjes gesneden
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
200 g spekblokjes
majoraan
karweizaad (kummel), gemalen
zoet paprikapoeder
zout
1 à 1 1/2 l bouillon
25 g tarwebloem of meer
25 g boter of meer


Bereiding


Laat de boter in een steelpannetje smelten en roer er de bloem door tot die helemaal opgenomen is. Laat op laag vuur de bloem een paar minuten garen. Terzijde zetten en laten afkoelen.

Bak de spekblokjes met de ui in een soeppan tot de stukjes ui glazig zijn.
Voeg de knoflook en naar smaak paprika, majoraan, kummel en peper toe en meng ze met het spek-uimengsel.
Spoel de zuurkool onder de koudwaterkraan om de kool iets minder zuur te maken.
Voeg de stukjes aardappel en de zuurkool toe en bak ze even mee.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de pan op het fornuis staan tot de stukjes aardappel gaar zijn. Voeg zout naar smaak toe.

Maak de soep dikker met het boter-meelmengsel. Giet wat bouillon bij het mengsel en klop het los.  Giet de roux bij de soep en roer die goed door.
Roer tenslotte een paar eetlepels crème fraîche door de soep.


Info


Kapustnika wordt in Thechië veelal met brood of broodjes als hoofdmaaltijd geserveerd.

Het recept laat veel aan de persoonlijke smaak over, zoals de soort bouillon.
Maak voor een licht gebonden soep een roux met 25 gram boter en 25 gram meel. Wil je een dikkere soep vermeerder de boter en de bloem dan evenveel.
Wat de specerijen betreft zou ik zeker met de paprika niet te zuinig zijn. Kummel, al is het maar een beetje, hoort absoluut in de soep thuis.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________