![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
JAVAANSE KIP MET KETJAP
4 p.,
Suriname
600 g kipfilet, in stukjes gesneden 1 flinke (rode) ui, fijngesneden 2 à 3 tenen knoflook, geperst 2 (3, 4) lomboks (chilipepers), zaad verwijderd, in ringetjes gesneden 1 tl gemalen koriander 1 tl (gemalen) trassi 1/2 tl Chinees vijfkruidenpoeder 1 stengel sereh, gekneusd ca 10 g verse laos, geraspt of fijngesneden ca 10 à 15 g verse gember, geraspt of fijngesneden 1 tl suiker 2 blaadjes salam (optioneel) 2 el zoete ketjap 2 el zoute ketjap 1 kippenbouillonblokje zout en versgemalen zwarte peper naar smaak zonnebloemolie Bereiding Meng in een ruime kom de stukjes kipfilet, de helft van de ui, de knoflook en de chilipepers. Voeg er de koriander, laos, gember, blaadjes salam (optioneel), Chinees vijfkruidenpoeder, 1 el zoete ketjap, 1 el zoute ketjap en zout en peper naar smaak aan toe en meng opnieuw. Verhit op hoge temperatuur een paar eetlepels olie in een wok en voeg er de suiker aan toe gevolgd door de rest van de ui. Laat de stukjes ui karameliseren (1 à 2 minuten). Voeg de inhoud van de kom aan de gekarameliseerde ui toe en bak die stevig aan. Verkruimel er de trassie en het bouillonblokje over (of strooi er eenzelfde hoeveelheid trassie- en bouillonpoeder over). Voeg de gekneusde stengel sereh toe en breng het geheel op temperatuur. Laat het kippenvlees onder toevoeging van 1 eetlepel zoete en 1 eetlepel zoute ketjap plus een scheut water sudderen tot het goed gegaard is en het vocht grotendeels is ingedikt (ca 15 minuten). Serveer rijst bij de Javaanse kip met ketjap en een groente (sperzieboontjes bijvoorbeeld of voorgesneden roerbakgroente). Een frisse salade (komkommersalade) ter compensatie van de hitte van het gerecht is ook een goede keuze evenals Surinaamse komro komro tapoe asing . Javaanse kip mag lekker heet zijn, voor sommigen is 1 chilipeper al erg heet , terwijl anderen niet terugschrikken voor een veelvoud daarvan en de echte liefhebber zelfs opgewassen is tegen de uitdagende hitte van Madame Janet, kortom het is lastig de hoeveelheid chili te bepalen voor een bepaalde gerecht, omdat de tolerantie(grend) voor dit ingrediënt zo persoonlijk is. Bepaal zelf dus wat je aankunt en vooral wat je (nog) lekker vindt. De blaadjes salam heb ik als "optioneel"bestempelt. Het blaadjes hebben geen uigesproken, hoogstens een beetje citrusachtige smaak .Als je ze weglaat, zal het resultaat niet echt heel ergens anders zijn. Niettemin, heb je ze in huis, gebruik ze dan (kneus of verfrommel ze, laat ze mee stoven, koken of bakken en vis ze er tegen het einde van de bereiding weer uit) maar er speciaalc voor op pad gaan zou ik niet doen.. Chinese vijkruidenmix is makkelijk zelf samen te stellen. Klik hier voor het recept.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |