R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
JAVAANSE KIP MET KETJAP

 4 p., Suriname


600 g kipfilet, in stukjes gesneden
1 flinke (rode) ui, fijngesneden
2 à 3 tenen knoflook, geperst
2 (3, 4) lomboks (chilipepers), zaad verwijderd, in ringetjes gesneden
1 tl gemalen koriander
1 tl (gemalen) trassi
1/2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 stengel sereh, gekneusd
ca 10 g verse laos, geraspt of fijngesneden
 ca 10 à 15 g verse gember, geraspt of fijngesneden
1 tl suiker
2 blaadjes salam (optioneel)
 2 el zoete ketjap
2 el zoute ketjap
1 kippenbouillonblokje
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
zonnebloemolie


Bereiding

Meng in een ruime kom de stukjes kipfilet, de helft van de ui, de knoflook en de chilipepers.
Voeg er de koriander, laos, gember, blaadjes salam (optioneel), Chinees vijfkruidenpoeder, 1 el zoete ketjap, 1 el zoute ketjap en zout en peper naar smaak aan toe en meng opnieuw.

Verhit op hoge temperatuur een paar eetlepels olie in een wok en voeg er de suiker aan toe gevolgd door de rest van de ui. Laat de stukjes ui karameliseren (1 à 2 minuten).

Voeg de inhoud van de kom aan de gekarameliseerde ui toe en bak die stevig aan. Verkruimel er de trassie en het bouillonblokje over (of strooi er eenzelfde hoeveelheid trassie- en bouillonpoeder over).
Voeg de gekneusde stengel sereh toe en breng het geheel op temperatuur.
Laat het kippenvlees onder toevoeging van 1 eetlepel zoete en 1 eetlepel zoute ketjap plus een scheut water sudderen tot het goed gegaard is en het  vocht grotendeels is ingedikt (ca 15 minuten).
 
Serveer rijst bij de Javaanse kip met ketjap en een groente (sperzieboontjes bijvoorbeeld of voorgesneden roerbakgroente). Een frisse salade (komkommersalade) ter compensatie van de hitte van het gerecht is ook een goede keuze evenals Surinaamse komro komro tapoe asing .


Info


Javaanse kip mag lekker heet zijn, voor sommigen is 1 chilipeper al erg heet , terwijl anderen niet terugschrikken voor een veelvoud daarvan en de echte liefhebber zelfs opgewassen is tegen de uitdagende hitte van Madame Janet, kortom het is lastig de hoeveelheid chili te bepalen voor een bepaalde gerecht, omdat de tolerantie(grend) voor dit ingrediënt zo persoonlijk is. Bepaal zelf dus wat je aankunt en vooral wat je (nog) lekker vindt.

De blaadjes salam heb ik als "optioneel"bestempelt. Het blaadjes hebben geen uigesproken, hoogstens een beetje citrusachtige smaak .Als je ze weglaat, zal het resultaat niet echt heel ergens anders zijn. Niettemin, heb je ze in huis, gebruik ze dan (kneus of verfrommel ze, laat ze mee stoven, koken of bakken en vis ze er tegen het einde van de bereiding weer uit) maar er speciaalc voor op pad gaan zou ik niet doen..

Chinese vijkruidenmix is makkelijk zelf samen te stellen. Klik hier voor het recept.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________