R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
 HUNAJAKORPUT

honingschuitjes, Finland


150 ml melk
15 g verse gist of de helft droge gist
50 g boter
25 g honing
1 eigeel
1/4 tl kardamom, gemalen
275 g bloem
1 ei


Bereiding

Los de gist op in een beetje koude melk.
Verwarm de rest van de melk en voeg er het gistmengsel en het eigeel aan toe.
Voeg vervolgens zoveel bloem toe dat je er een kneedbaar geheel van kunt maken. Kneed tot het deeg elastisch is en glanst.

Doe het deeg in een kom en bedek die met een licht vochtige keukendoek. laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is.

Meng de zachte boter met de honing en de kardamom en werk het mengsel door het deeg.
Voeg de rest van de bloem toe, kneed het geheel nog eens door en vorm er kleine bootjes  van, ongeveer 10 cm lang en 3 cm breed.
Leg de schuitjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek ze met een theedoek en laat ze narijzen.

Bestrijk de "batons" met ei en bak ze 8 à 9 minuten in een tot 225 C voorverwarmde oven tot ze licht gebruind zijn.
Snijd de schuitjes als ze wat afgekoeld zijn met een gekarteld mes in de lengte doormidden.
Leg de gehalveerde broodjes terug op de bakplaat, met de snijkant naar boven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 C. Bak de schuitjes nog  5 à 10 minuten.
Neem de bakplaat met de schuitjes uit de oven en laat de oventemperatuur zakken tot 50 C.
Schuif de bakplaat weer in de oven. Zet de ovendeur op een kier en laat de schuitjes 1 à 2 uur drogen tot ze zeer knapperig en bros zijn.


Info


Deze Finse/Scandinavische schuitjes worden gegeten bij zowel het ontbijt, de lunch als het diner, bij de thee, koffie of warme chocoladedrank of gewoon als snack.  Je kunt ze met van alles en nog wat beleggen.

Bewaar de schuitjes in een luchtdichte container.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________