R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HONINGKIP MET UIEN EN KIKKERERWTEN
hoofdgerecht, 4 p., Marokko


reeks 515 (141K)



600 g kip(filet)
3 à 4 rode uien
een flinke klont boter
een stukje geraspte verse gember of 1 tl gedroogde, gemalen gember
1/2 tl kaneel
1/2 tl piment
1 tl cayennepeper
een plukje saffraan (8 à 10 draadjes)
2 tl ras el hanout
1 el suiker
1 kippenbouillonblokje
3 el honing
400 g gekookte kikkererwten
zout en zwarte peper naar smaak


Bereiding


Verhit in een pan een halve liter water en los er het kippenbouillontablet in op.
Voeg de kip aan de bouillon toe en laat die op laag vuur 15 à 20 minuten (afhankelijk van de dikte) garen.
Neem de kip uit de pan. Bewaar de bouillon.

Verhit in een braadpan de boter en bak er op laag vuur mét het deksel op de pan de in ringen gesneden uien in.
Voeg na 7 minuten de specerijen toe. Zet het deksel weer op de pan.
Voeg na 10 minuten de helft van de bouillon aan het uien-specerijenmengsel toe en laat het geheel onafgedekt 20 à 25 minuten zachtjes pruttelen.
Bestrijk ondertussen de stukken kip aan alle kanten met honing en leg ze in een ovenbestendige schaal.
Verwarm de oven voor op 230 C.
Zet de schaal in de oven. Laat de kip 15 minuten of wat langer bakken tot zich een mooi honingkorstje heeft gevormd.
Haal de schaal uit de oven en voeg er de kikkererwten en het uienmengsel aan toe. Verlaag de oventemperatuur naar 190 C.
Zet de schaal weer in de oven. Na 15 à 20 minuten kan de honingkip met uien en kikkererwten geserveerd worden.

Geef er Marokkaans brood en een Marokkaanse salade bij.

Info


In Marokko wordt naar schatting jaarlijks zo'n 10.000 ton honing geproduceerd. Het grootste deel wordt in het land zelf geconsumeerd. Honing kom je dan ook tegen in tal van Marokkaanse gerechten, zowel in sauzen, salades, stoofschotels als gebak. Dat honing ook van gevogelte iets bijzonders maakt, zul je vast en zeker beamen als je deze heerlijke honingkip proeft.
Zie voor een Marokkaans nagerecht met honing het recept "Honingyoghurt met banaan en walnoot" op deze site.

De specerijenmix ras el hanout kun je kant en klaar kopen maar is ook gemakkelijk zelf samen te stellen. Zie het recept "Ras el hanout" op deze site.

Saffraan is een duur, luxe ingrediënt. Als goedkoop alternatief wordt in recepten nogal eens kurkuma of geelwortel genoemd. Met kurkuma krijgt een gerecht wel nagenoeg de kleur van saffraan maar de smaak vanzelfsprekend niet.
Zonder saffraan smaakt deze Marokkaanse schotel overigens ook uitstekend.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________