R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
_____________
(HONDURESE) CARNE ASADA

Honduras

900 g "flank steak" of "skirt" steak (zie info)
neutrale olie of olijfolie (niet extra vergine)
zout en versgemalen zwarte peper

voor de marinade:
1/3 kop olie
2 el suiker
2 el ciderazijn
1/4 kop sojasaus
2 el versgeperst limoensap
1 tl gemalen komijn
1 tl versgemalen zwarte peper
4 el knoflook, geperst
1 jalapeño-peper, fijngesneden, naar keuze met of zonder zaad
1/2 kop verse koriander, blaadjes en stelen, fijngehakt

verder:
avocado's, gepeld en in stukjes gesneden
schijfjes limoen
radijsjes, dun gesneden
ijsbergsla, in reepjes
pico de gallo salsa
bloem of maistortilla's

recept voor pico de gallo salsa:
3 grote tomaten, in blokjes gesneden
1 middelgrote ui, fijngesneden
een bosje koriander, fijngehakt
het sap van een halve citroen
1/2 tl knoflook, fijngesneden
1 tl zout
2 jalapeños of meer
1/2 komkommer, geschild en in blokjes (optioneel)
1 avocado geschild en in blokjes (optioneel)


Bereiding


Klop de olie, het limoensap, de azijn, suiker, sojasaus, zwarte peper en komijn tot en dressing. Roer er de koriander, knoflook en jalapeño door.

Doe het vlees in een kom en voegde marinade toe. Zorg dat het vlees aan alle kanten gelijkmatig met de mariande bedekt raakt.
Bedek de kom met plastic folie en laat het vlees minimaal 4 uur beter nog een hele nacht in de koelkast marineren.

Zorg dat een deel van de barbecue flinke heet is en een deel minder heet (met meer gespreid houtskool).
De barbecue is heet genoeg als het niet mogelijk is je hand langer dan een seconde 5 centimeter boven de gloeinde kooltjes te houden.
Neem de steak uit de marinade en verwijder zoveel mogelijk de stukjes knoflook zonder noemenswaardige verlies van de olie.
Leg het vlees op het heetste gedeelte van de grill. Grill het lang genoeg dat het dicjyschroeit en bruin bakt aan beiede kantenmaar bak jet niet door.

Verplaats het vlees naar het mider hete gedeelte van de grill. Heeft de steak een dikkere kant. leg het vlees dan met de dikkere kant naar de hetere zone toe.

Meet met een vleestermometer of het vlees voldoende gegaard is. Meet de temperatuur in het dikste deel van het vlees: "rare" is 57 1/2 à 60 C, "medium rare" is 62 1/2 C, "medium wel done" is 70 C..
Voor flank steak kun je het best "rare" aanhouden, het vlees is dan het sappigst. Skirt steak behoudt de sappigheid tot aan well done.

Leg het vlees op een snijplank en wikkel het in aluminiumfolie. Laat het 9 à 10 minuten rusten.

Snijd het vlees met een scherp lang mes tegen de draad in.
Snijd met een hoek die dunne en grote schijfjes oplevert.

Verwarm de tortilla's eeen halve minuut aan iedere kant op de grill of in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Ze moeten plooibaar en licht getoast zijn.
Serveer er behalve de tortilla's in ieder geval avocado's en pico de gallo salsa bij.

Voor pico de gallo salsa:
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze.


Info


Nederlandse benamingen voor "flank steak": bavette, vinkenlap, vang.
Nederlandse benamingen voor "skirt steak": middenrif, omloop.
Vraag je slager uitdrukkelijk om één van deze soorten vlees.

Het gaat in beide gevallen om wat taaier maar zeer smaakvol vlees. Het vlees moet uren gestoofd worden of op hoge temperatuur kort gegrild worden en nadat het gerust heeft absoluut dun en tegen de draad in worden gesneden, zodat het door de korte vezels goed eetbaar is.


 

naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________