R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
   




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HEET-ZURE GARNALEN MET WATERKERS
4 p., Filipijnen

450 g rauwe garnalen, schoongemaakt en "butterflied"
4 el droge sherry
1 el verse gember, geraspt
1/2 kop kippenbouillon
2 el sojasaus
2 el ketchup, zie info
1 el maizena
1 el rijstazijn of wittewijnazijn
1 el suiker
1 tl sesamolie
1/4 tl cayennepeper
6 tl arachide-olie
2 el walnoten, gehakt
3 bosjes waterkers
2 paprika's, in blokjes van 2 1/2 cm
2 tenen knoflook, fijngesneden
8 bosuitjes, diagonaal gesneden in stukjes van 2 1/2 cm


Bereiding


Doe de garnalen met 2 eetlepels sherry en de gember in een kom. Even voorzichtig omscheppen.
Bedek de kom met plastic folie en zet die in de koelkast (koeltijd: 30 minuten).

Meng in een kommetje de overige 2 el sherry, de bouillon, de sojasaus, ketchup, maizena, rijstazijn, suiker, sesamolie en cayenne peper.

Verhit op hoog vuur 2 theelepels arachide-olie in een wok en roerbak er de walnoten 1 minuut in.
Schep ze met een schuimspaan op een bord.

Doe de waterkers in de wok en roerbak die tot de blaadjes net geslonken zijn (ca 1 minuut).
Verdeel de waterkers over de borden.

Doe 2 theelepels arachideolie in de wok en roerbak er de paprika en knoflook in (1 minuut).

Voeg de resterende 2 theelepels olie toe, het garnalenmengsel en roerbak 1 minuut.
Roer het bouillonmengsel door en giet het in de wok. Laat de wok onder
regelmatig roeren op het fornuis staan tot de saus op temperatuur is en goed gebonden (2 minuten).

Schep de saus en de garnalen op de waterkers en strooi er de walnoten over.
Het gerecht kan geserveerd worden.


Info



Een heerlijk gerecht met 1 minpuntje maar dat is gemakkelijk te verhelpen. Mijn advies: roerbak de waterkers niet tot de blaadjes net geslonken zijn, want de groente verliest er zijn aantrekkelijkste eigenschap door, nl "crrrrrrunchiness" (zeg dat maar eens in goed Nederlands, terwijl we gezegend zijn met een weliswaar Engels woord, dat als geen ander alleen al in klank uitdrukt wat er de betekenis van is, maar dit terzijde), echter niet alleen dat, de waterkers krijt er ook een onaangename bittere (bij)smaak door en dat willen we evenmin. Alleen maar wassen dus die watekers, en vervolgens op borden leggen.
Verder allen maar lof voor dit gerecht.

De ketchup in dit recept is een alternatief voor "Jufran saus", een Filipijnse saus die eruit ziet en ook wel smaakt als ketchup. De saus is echter vervaardigd op basis van bananen en de smaak is complexer. Er is een milde en een hete versie te koop. Mocht je de hete versie kunnen bemachtigen, wees dan voorzichtig met de cayennepeper.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________