|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
4 p., Filipijnen 450 g rauwe garnalen, schoongemaakt en "butterflied" 4 el droge sherry 1 el verse gember, geraspt 1/2 kop kippenbouillon 2 el sojasaus 2 el ketchup, zie info 1 el maizena 1 el rijstazijn of wittewijnazijn 1 el suiker 1 tl sesamolie 1/4 tl cayennepeper 6 tl arachide-olie 2 el walnoten, gehakt 3 bosjes waterkers 2 paprika's, in blokjes van 2 1/2 cm 2 tenen knoflook, fijngesneden 8 bosuitjes, diagonaal gesneden in stukjes van 2 1/2 cm Bereiding Doe de garnalen met 2 eetlepels sherry en de gember in een kom. Even voorzichtig omscheppen. Bedek de kom met plastic folie en zet die in de koelkast (koeltijd: 30 minuten). Meng in een kommetje de overige 2 el sherry, de bouillon, de sojasaus, ketchup, maizena, rijstazijn, suiker, sesamolie en cayenne peper. Verhit op hoog vuur 2 theelepels arachide-olie in een wok en roerbak er de walnoten 1 minuut in. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Doe de waterkers in de wok en roerbak die tot de blaadjes net geslonken zijn (ca 1 minuut). Verdeel de waterkers over de borden. Doe 2 theelepels arachideolie in de wok en roerbak er de paprika en knoflook in (1 minuut). Voeg de resterende 2 theelepels olie toe, het garnalenmengsel en roerbak 1 minuut. Roer het bouillonmengsel door en giet het in de wok. Laat de wok onder regelmatig roeren op het fornuis staan tot de saus op temperatuur is en goed gebonden (2 minuten). Schep de saus en de garnalen op de waterkers en strooi er de walnoten over. Het gerecht kan geserveerd worden. Een heerlijk gerecht met 1 minpuntje maar dat is gemakkelijk te verhelpen. Mijn advies: roerbak de waterkers niet tot de blaadjes net geslonken zijn, want de groente verliest er zijn aantrekkelijkste eigenschap door, nl "crrrrrrunchiness" (zeg dat maar eens in goed Nederlands, terwijl we gezegend zijn met een weliswaar Engels woord, dat als geen ander alleen al in klank uitdrukt wat er de betekenis van is, maar dit terzijde), echter niet alleen dat, de waterkers krijt er ook een onaangename bittere (bij)smaak door en dat willen we evenmin. Alleen maar wassen dus die watekers, en vervolgens op borden leggen. Verder allen maar lof voor dit gerecht. De ketchup in dit recept is een alternatief voor "Jufran saus", een Filipijnse saus die eruit ziet en ook wel smaakt als ketchup. De saus is echter vervaardigd op basis van bananen en de smaak is complexer. Er is een milde en een hete versie te koop. Mocht je de hete versie kunnen bemachtigen, wees dan voorzichtig met de cayennepeper.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |