R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HARIRA
maaltijdsoep, 8 p., Marokko

250 à 450 g lamsvlees, in blokjes
1 plukje saffraan
1/2 l water
1/2 à 1 el gemalen komijn
1 l rundvlees- of groentenbouillon
2 laurierblaadjes
1/2 à 1 rode peper, zonder zaad, fijngehakt
1/2 à 1 el zoet paprikapoeder
olijf- of zonnebloemolie
1 el verse gemberwortel, geraspt
2 tenen knoflook, geperst
2 uien, in kleine blokjes
100 g kikkererwten
100 g linzen
1/2 knolselderij, in blokjes of een paar stengels bleekselderij, gehakt
een half bosje bladselderij
bloem, maximaal 50 g
1 k verse tomaten of 2 blikjes gepelde tomaten van 400 g
1 bosje bladpeterselie, grof gehakt
1 bosje koriander, grof gehakt
50 g vermicelli
2 limoenen of 1 citroen


Bereiding


Laat de kikkererwten en de linzen in ruim koud water een nacht weken.
Verhit in een grote pan een paar eetlepels olie en fruit er de uien en de knoflook in.
Voeg gember, komijn, kaneel en paprikapoeder toe en bak die even mee.
Voeg er het lamsvlees aan toe en bak dat 5 à 10 minuten mee.
Voeg het water en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg de uitgelekte erwten, de linzen, de knol- of bleekselderij, bladselderij, peterselie en koriander toe en laat de soep weer op temperatuur komen.
Draai het vuur laag, voeg de laurierblaadjes, de saffraan en zout en peper toe en laat de soep zachtjes koken.
Voeg na een uur de tomaten toe en een paar eetlepels limoensap.

Maak in een kommetje een papje van maximaal 50 gram bloem en 1 deciliter lauw water. Roer goed om klontvorming te voorkomen.
Voeg al roerend geleidelijk het bloempapje aan de soep toe. De soep moet binden maar mag niet dik worden.
Voeg na 10 minuten de vermicelli toe en laat die een kleine 10 minuten meegaren.
Proef of er genoeg zout, peper en limoensap in de soep zit. Voeg deze zonodig toe.
Voeg als de soep te dik is wat extra bouillon of water toe.
Garneer de soep met fijngeknipte koriander en dunne schijfjes limoen.


Info


Harira is een klassieke Marokkaanse gebonden soep die vooral tijdens de vastenmaand Ramadan wordt gegeten.
Serveer de soep met Marokkaans brood. Deze heerlijk kruidige en voedzame soep wordt ook wel zonder vlees bereid.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________