![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
GATA (2)
![]() voor het deeg: 480 g zure room 1 tl baksoda 1 tl bakpoeder 4 koppen patentbloem 270 g ongezouten koude boter, in blokjes voor de vulling: 1 1/2 kop patentbloem 180 g ongezouten koude boter, in blokjes 1 1/2 kop suiker 1 tl vanille extract verder: 1 eigeel Dag 1. Meng het bakpoeder, de baksoda en de zure room. Terzijde zetten. Doe de helft van de bloem en de helft van de boter in de kom van de foodprocessor en puls ze tot een grofkorrelige substantie met hier en daar nog wat kleine stukjes boter. Voeg de helft van het zure roommengsel toe en laat de foodprocesser beide mengsels tot deeg mengen. Leg het deeg op een licht met bloem bestrooid werkblad en laat de foodprocessor op dezelfde wijze de rest van de bloem, de boter en het zure roommengsel tot deeg verwerken (een krachtige, grote foodprocessor kan de klus waarschijnlijk in één keer klaren). Voeg vervolgens de beide helften deeg samen, kneed echter niet. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Druk de stukken deeg, één tegelijkertijd, met je handen uit in een rechthoek met een dikte van bijna 1 1/2 mm en vouw de lap vervolgens in drieën op zoals je als een brief opvouwt. Draai het deeg een halve slag en vouw het opnieuw in drieën op. Wikkel plastic folie om de "brief" en herhaal deze procedure voor de 3 overige stukken deeg. Doe de stukken opgevouwen deeg in een (nagenoeg) luchtdichte verpakking (b.v. een zip lock bag) en leg die in de koelkast. Dag 2 De vulling. Doe de bloem en de boter in de kom van de foodprocessor en puls het mengsel tot een grofkorrelige substantie met nog wat kleine stukjes boter er in. Voeg de suiker en het vanille extract toe en puls kort om de ingrediënten te mengen, niet langer want dan eindig je met deeg. i.p.v. kruim. Doe het kruim in een ruime kom en en zet die terzijde. Verwarm de oven voor (175 C). Neem een "deegbrief " uit de koelkast en rol die uit in rechthoek van 30 bij 37 1/2 cm. Zorg voor rechte lijnen en scherpe hoeken. Leg de rechthoek deeg met één van de lange kanten naar je toe. Schep er 1/4 deel van de vulling op en spreid die met je handen over het deeg uit met uitzondering van een strook van 2 1/2 cm aan de verst van je af liggende lange zijde. Druk met de palm van je handen de vulling stevig in het deeg dan blijft die beter op zijn plaats bij het oprollen. Rol de rechthoek met de vulling strak op vanuit de dichtst voor je liggende zijde en leg de rol voorzichtig op een vel bakpapier. Maak de rol met de vulling wat vlakker door er met een deegrol vanuit het midden naar de zijkanten toe zonder enige druk over heen te gaan. De rol hoeft niet uitgerold te worden allee maar wat vlakker gemaakt. Bestrijk de afgevlakte rol deeg met losgeklopt eigeel en snijd de rol vervolgens met een gekartelde groentesnijder in stukjes van ruim 3 cm. Leg ieder stukje op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal de gevolgde werkwijze voor de andere stukken deeg. Plaats de bakplaat met gata (één bakplaat per keer) in het midden van de voorverwarmde oven. Bak ze 25 à 35 minuten. Ze moeten aan de bovenkant donkergoudbruin gekleurd zijn en de zijkanten enigs goudkleurig. Draai voor een gelijkmatige bruining de bakplaat halverwege de baktijd een halve slag. Bewaar gata op een bakplaat of schaal bedekt met een theedoek, niet met plastic- of aluminiumfolie want dan worden ze zacht. Je kunt gata invriezen. Doe dat in een luchtdicht af te sluiten verpakking met vetvrij papier op de bodem en tussen de lagen gata in. Maak ontdooide of zacht geworden gata weer "crispy" door ze in een op 175 C voorverwarmde oven te leggen en ze er na een verblijf van 5 à 8 minuten uit te halen. Ik kom binnenkort terug op de herkomst en de bijzondere betekenis van gata voor de Armeniërs.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |