R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
GARNALEN IN ROOMSAUS
voorgerecht 4 à 6 p., als hoofdgerecht 2 à 3 p., IJsland





30 grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
5 el boter
2 tenen knoflook, geperst
zout en versgemalen zwarte peper
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
150 g champignons, in schijfjes
1 tl cognac
2 koppen room (zie info)

optioneel:
(niet authentiek)
1/8 tl chilipeper


Bereiding


Snijd de garnalen ruggelings (over de hele lengte) in zonder de helften helemaal te scheiden.
Smelt 3 el boter, voeg de knoflook, zout, peper en eventueel chilipeper toe. Roer en laat op lage temperatuur de smaken vrijkomen (1 minuut)..

Bestrijk de garnalen met het botermengsel en laat ze vervolgens een half uur in de koelkast verblijven.
Verhit de rest van de boter in een grote anti-aanbakkoekenpan en sauteer er de stukjes paprika en schijfjes champignon een paar minuten in. Schuif die daarna op een bord en bak de garnalen -in een paar partijen indien nodig-  2 à 3 minuten in de vrijgekomen koekenpan.
 
Druppel de cognac over de garnalen en flambeer die.
Voeg als de alcohol verdampt is de room en het champignon-paprikamengsel toe. Laat het geheel een paar minuten staan om op smaak en op temperatuur te komen en serveer het gerecht daarna meteen.
Serveer 5 garnalen p.p. met een gelijke hoeveelheid groente en saus op licht met knoflook-olijfolie of boter bestreken toast.


Info


Je zou het niet verwachten als iets zo voor het oprapen of in dit geval "opvissen" ligt, maar langoustines, garnalen en ander zeebanket worden in IJsland pas sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw op grotere schaal "genoten". Daarvoor maakten ze geen deel uit van s'lands algehele voedselpatroon.

Wat het gerecht betreft, dat is zeer smakelijk maar voor wat spanning heb ik 1/8 tl chilipoeder toegevoegd. Verder heb ik minder room gebruikt: 2 koppen, ofwel bijna een halve liter is echt (te)veel, met 1 à 1 1/2 dl room voldoet het gerecht naar mijn smaak ook prima.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________